Peste 100 de de pompieri militari au acționat cu 24 de autospeciale de intervenție pentru gestionarea situațiilor de urgență produse în urma manifestării fenomenelor meteorologice avertizate prin Cod roșu, în județul Bihor, în data de 27 iunie a.c..

 

 

Ca urmare a avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase COD ROȘU emise de Administrația Națională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Banat – Crișana în data de 27.06.2019, începând cu ora 17:10, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenția structurilor operative din cadrul unității, instituțiilor cu funcții de sprijin și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență.

În vederea avertizării oportune a populației din zonele afectate, au fost transmise patru mesaje de înștiințare prin aplicația informatică RO – ALERT.

Pentru optimizarea gestionării situațiilor de urgență, au fost prealertate toate cele 12 subunități de pompieri militari din județ, a fost crescută capacitatea operațională la nivelul Detașamentului 1 Pompieri Oradea, Detașamentul 2 Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Salonta și Stației Pompieri Săcueni, fiind totodată operaționalizată grupa operativă a inspectoratului.

 

În cadrul punctului de comandă al inspectoratului au fost monitorizate un număr de peste 150 apeluri care au vizat situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase, personalul din dispecerat asigurând gestionarea acestora.

Echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților au acționat pentru înlăturarea efectelor negative produse de ploile abundente și vântul puternic, fiind afectate mai multe localități din județ, după cum urmează:

 

Nr.

crt.

Localitatea Locuințe inundate Curți

inundate

Subsoluri inundate Străzi inundate Copaci

căzuți

Acoperiș afectat Stâlpi căzuți Total
1. Oradea 1 6 11 7 11 1 37
2. Sânmartin 2 2
3. Borș 2 2
4. Santăul Mic 1 1
5. Salonta 5 1 2 1 9
6. Marghita 1 1
7. Abram 1 1
8. Beiuș 1 1 2
9. Șinteu 1 1
10. Aleșd 1 1
11. Săcueni 2 2
12. Diosig 2 2
13. Ianca 2 2
TOTAL 6 6 14 8 26 1 2 63

 

În sprijinul forțelor de intervenție au acționat în teren și echipaje ale Companiei de Apă Oradea, RER Ecologic, S.C. Electrica și Telekom.

Din datele puse la dispoziție de către S.C. Electrica, în urma acestor fenomene, la nivelul județului, au rezultat următoarele pagube:

  • 16 linii de medie tensiune afectate total/parțial;
  • 418 posturi trafo nealimentate;
  • 116 localități afectate;
  • 41.960 consumatori afectați.

Un număr de 27 echipaje ale societății de distribuție a energiei electrice au acționat pentru remedierea deranjamentelor, acestea fiind în mare parte înlăturate în urma intervențiilor operative, astfel că, în data de 28 iunie a.c., la ora 08.00, situația la nivelul județului era următoarea:

  • 6 linii de medie tensiune afectate parțial;
  • 30 posturi trafo nealimentate;
  • 6 localități afectate;
  • 800 consumatori afectați.