Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, în data de 13 şi 14 noiembrie 2018, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, a organizat instruirea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. La instruire au participat 238 de persoane care au în grijă copii cu dizabilităţi.
În virtutea bunei colaborări între instituţia noastră şi Fundaţia Hospice Emanuel, în acest an, instruirea a fost efectuată de către specialiştii în domeniul medical din cadrul fundaţiei: dna Marinela Murg, reprezentantul fundaţiei şi asistent medical, dna Florentina Curpaş, profesor la Liceul Betel şi cadru medical şi dna Estera Ciobanu, lector al Universităţii Emanuel.
Asistenţii personali asigură persoanelor cu dizabilităţi aflate în grija lor asistenţă şi îngrijire, condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, realizarea planurilor de recuperare indicate de către specialişti, efectuarea tratamentului prescris de medici.
Dna Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a deschis evenimentul: „Vă asigur de întreaga noastră deschidere şi de sprijin oferit prin intermediul colegelor din cadrul Serviciului Resurse Umane – Salarizare, care vă stau la dispoziţie ori de câte ori aveţi o problemă pentru care noi avem competenţă. Acest eveniment este unul important pentru că avem deosebita plăcere să învăţăm lucruri noi de la specialiştii Fundaţiei Hospice Emanuel, dar este, în acelaşi timp, un bun prilej să vă întâlniţi unii cu alţii, să împărtăşiţi situaţii mai puţin frumoase cu care v-aţi confruntat şi care vă dau puterea să mergeţi mai departe.”
Una dintre temele abordate şi dezbătute la instruire a fost problemele cu care se confruntă adolescenţii, care sunt asemănătoare, indiferent de handicapul de care unii suferă, crizele de furie şi gestionarea corectă a lor. Părinţii au aflat importanţa asistării la procesul de învăţare şi integrare şcolară a copiilor lor şi a limbajului nonverbal.
De asemenea, le-a fost dezvăluit celor prezenţi modul în care se asigură confortul pentru odihnă, materialul din care trebuie să fie confecţionată îmbrăcămintea persoanei pe care o au în grijă, tratamentul bolilor specifice persoanelor imobilizate o perioadă mai lungă, la pat.
La finalul instruirii, Dana Mierluţ, persoană cu dizabilitate, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, cu predare în limba engleză, în prezent masterandă, a ţinut să transmită celor prezenţi un mesaj emoţionant: „Indiferent de gradul de dizabilitate pe care îl ai, în viaţă trebuie să îţi doreşti ceva cu adevărat, să perseverezi şi să treci peste toate obstacolele pentru a-ţi împlini visul.”