Fost profesor, senatorul PNL Bihor Cornel Popa o acuză pe şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, din cauză că prin OUG 51/2019, împinge elevii navetişti spre curse de ocazie în loc să asigure transportul elevilor la nivel județean.

Executivul a adoptat recent OUG 51/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane care, practic, îi permite să nu mai deconteze contravaloarea abonamentelor pe care elevii care fac naveta de acasă la şcoală trebuie să şi le cumpere dacă locuiesc în mediul rural şi au trecut de clasa a VIII-a.

Redăm mai jos scrisoarea integrală transmisă către premierul Dăncilă:

”Stimată doamnă prim-ministru, declarația dumneavoastră privind războiul total pe care îl declarați criminalității este cel puțin deplasată. Dumneavoastră nu sunteți în afara zonei de decizie și nu începând de acum criminalitatea trebuie combătută. Dacă aveați această intenție, o făceați de când ați preluat funcția și, chiar mai bine, de când partidul dumneavoastră a primit girul populației pentru a prelua guvernarea.

Dumneavoastră, doamnă prim-ministru, sunteți aceeași persoană care a susținut că trebuie să adoptați Legea recursului compensatoriu. Ei bine, această modificare legislativă a scos din închisori violatori, agresori, persoane care încă sunt un pericol pentru societate. Unii au recidivat și au mers chiar până la crimă. Nu v-am văzut să vă asumați public eroarea uriașă sau, mai bine zis, măsura care îi avantaja pe unii protejați ai sistemului bolnav pe care ați început să-l construiți.

Criminalitatea împotriva căreia declarați zilele acestea război este aceeași pe care v-am semnalat-o și noi, opoziția, în atâtea rânduri. Am tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu modificările legilor Justiției care favorizează infractorii. Nu ați avut urechi pentru argumentele acelea. Primau interesul partidelor din alianță și ordinele venite de la persoanele direct interesate de avantajele acestor noi legi.

Permiteți-mi să nu cred astăzi niciun cuvânt din declarațiile de război, de responsabilitate sau de regret pentru crime care s-au produs sub ochii indiferenți ai sistemului creat de dumneavoastră!

Ați înlăturat profesioniștii din calea dumneavoastră, ați scos expertiza și competența din planul pe care l-ați pus în aplicare iar astăzi vă mirați de efecte.

Din păcate, incompetența a cuprins ca o caracatiță flămândă întreaga administrație, astfel că rezultatele dezastruoase ale deciziilor coaliției de guvernare se văd în toate domeniile. Recent, ați luat o altă decizie contestată de populație, care afectează printre alții și elevii care fac naveta pentru a ajunge la școală. Este vorba despre OUG 51/2019, cea care scoate transportul județean din sfera serviciilor publice, invocând lipsa banilor. Or tocmai lipsa acestui serviciu de transport județean a dus la tragedia pe care o deplângeți, stimată doamnă!

Se apropie începutul anului școlar, iar familiile copiilor care fac naveta sunt fără soluții pentru transportul către și de la școală. Ordonanța dumneavoastră va crește abandonul școlar în mediul rural și poate duce oricând la repetarea cazului Caracal, pentru că Guvernul îi obligă pe copiii noștri să se urce în mașinile necunoscuților care îi iau la ocazie! Renunțați la această prevedere, dacă vreți să faceți ceva concret, nu declarați războaie pe care nu le veți duce!

Este crunt să vedem cum în materie de eficientizare a costurilor toate deciziile dumneavoastră și ale coaliției de guvernare implică sacrificarea cetățenilor și a serviciilor care le sunt dedicate. Nu am auzit să tăiați cheltuielile haotice pe care le fac ministerele dumneavoastră sau contractele pe bani publici cu firmele de partid care plombează străzi în loc să asfalteze, care construiesc toalete publice la prețuri de blocuri de locuințe, care deschid șantiere și le abandonează, care înlocuiesc un bec la prețuri de mii de euro… sau care, și mai grav, încasează bani grei pe servicii fictive.

Așadar, doamnă Viorica Dăncilă, domnilor și doamnelor miniștri și decidenți politic, nu prin decontarea transportului pentru elevi pierde bugetul țării, nu veți face economie tăind serviciile gratuite puse la dispoziția cetățenilor!

Opriți sifonarea banilor publici, redați populației serviciile publice de care are nevoie, lăsați justiția în mâinile magistraților și scoateți incompetența din administrația publică! Abia apoi o să cred în sinceritatea regretelor domniilor voastre. Abia apoi România se va numi o țară guvernată, nu condusă ca acum de bande de interese paralele cu interesele cetățenilor.

Aștept responsabilitate măcar acum, după ce ați înțeles că incompetența și corupția chiar ucid!”