Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, împreună cu Asociația Geografică „Simion Mehedinți” organizează în perioada 20-23 septembrie 2018, prima ediție a Școlii de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație”.

Organizatorii doresc să celebreze 100 de ani de la săvârșirea idealului național al unor generații întregi de români, Marea Unire, realizată prin jertfa și sacrificiul înaintașilor noștri. Prin urmare, prima ediție a Școlii de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație” este dedicată Marii Uniri.

Activitățile Școlii de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație” se vor desfășura pe două paliere și anume: o parte de prelegeri susținute de istorici și cercetărori pe tematica Marii Uniri și o parte de sesiune de comunicări științifice, unde studenții, masteranzii și doctoranzii își pot prezenta ultimele cercetări și abordări istoriografice.

Școala de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație” este deschisă atât participanților activi (cu prezentarea unui articol), cât și celor care doresc să participe la eveniment fără a susține o prezentare (numărul acestora este limitat, având prioritate cei care sunt participanți activi).

Prin urmare, invităm studenții, masteranzii și doctoranzii de la instituțiile de învățământ superior din România, dar nu numai, să participe la următoarele secțiuni ale sesiunii de comunicări științifice, dedicate în memoria prof. univ. dr. Barbu Ștefănescu:
1. Istorie veche şi Arheologie
2. Istorie medie
3. Istorie modernă
4. Istorie contemporană

Nu sunt impuse anumite teme specifice în cadrul secțiunilor menționate mai sus, în încercarea de a stimula participarea unor studenți cu lucrări cât mai variate, însă având în vedere anul Centenarului Marii Uniri așteptăm subiecte în care să se regăsească ca tema principală.

Se percepe o taxă de publicare în valoare de 50 de lei, ce va fi plătită în momentul deschiderii Școlii de Toamnă. Din această sumă se va susține publicarea volumului conferinței cu articole redactate în limba engleză la o editură din străinătate și se aplică doar celor care doresc să își publice articolul în volumul colectiv.

Organizatorii asigură cazarea în Căminele Universității din Oradea (3 persoane în camere, grup sanitar propriu) și masa participanților pe toată perioada evenimentului. Formularul de înscriere trebuie completat online până în data de 14 septembrie.

***
Evenimentul este organizat de Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie și Asociația Geografică „Simion Mehedinți” cu sprijinul Universității din Oradea, Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentului de Istorie, Școlii Doctorale de Istorie, Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural , Asociației „Cei 40 de Mucenici” și Asociația de Istorie Balcanică.