Subprefectul judeţului Bihor, domnul Ion Iulius Delorean, a convocat duminică, 16 decembrie a.c., la ora 18.30, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analiza situaţiei existente la nivelul judeţului şi stabilirea măsurilor ce vor fi luate în continuare de instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice.

În cadrul şedinţei, ca urmare a avariilor înregistrate la reţelele de energie electrică, s-a luat decizia suspendării cursurilor, în data de 17 decembrie 2018, în şapte unităţi şcolare de pe raza a patru unităţi administrativ-teritoriale (UAT):

  1. Şcoala Gimnazială nr.1 din localitatea Tămaşda (UAT Avram Iancu);
  2. Şcoala Gimnazială nr.1 Brusturi cu structurile din localităţile Ţigăneşti de Criş, Cuieşd, Picleu (UAT Brusturi);
  3. Şcoala Gimnazială nr.1 şi Grădiniţa din localitatea Căbeşti (UAT Căbeşti);
  4. Şcoala Gimnazială nr.1 din localitatea Chijic (UAT Copăcel).

Totodată, s-a prezentat faptul că la nivelul judeţului, nu sunt drumuri închise sau blocate din cauza ninsorilor abundente căzute, traficul rutier desfăşurându-se în condiţii de iarnă.

În cursul zilei de duminică, 16 decembrie a.c., la nivelul dispeceratului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au fost gestionate 110 apeluri care semnalau efecte ale fenomenelor meteorologice manifestate în judeţ, cea mai mare parte dintre acestea sesizând avarii la reţelele de energie electrică.

În continuare, situaţia din teren este atent monitorizată de Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, 200 de pompieri cu 45 de mijloace tehnice, alături de forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi fiind pregătiţi să intervină în orice moment pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

La ora 20.00, în judeţul Bihor erau afectate parţial, 7 linii de medie tensiune şi una în totalitate, 84 de posturi de transformare a curentului electric erau nealimentate, iar în 36 de localităţi se înregistrau avarii la reţelele electrice, fiind afectaţi aproximativ 7 200 de consumatori. 30 de echipe ale distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea deficienţelor.

Recomandări pentru bihoreni

Având în vedere fenomenele meteorologice manifestate în judeţ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor reaminteşte cetățenilor:

— să evite pornirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică. Dacă, totuși, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

— înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient;

— să urmărească cu maximă atenție, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale;

— să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

— să țină în autoturism pături, apă și alimente neperisabile;

— să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, etc.).

cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităților, luați următoarele măsuri:

— Trageți pe dreapta. Porniți luminile de avarie;

— Anunțați evenimentul la numărul de urgență 112, indicând locul unde ați rămas blocat.

Rămâneți în autoturism până ce echipele de intervenție vin să vă salveze. Nu părăsiți autoturismul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care ați putea să vă adăpostiți;

— Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcționează, deschideți ușor un geam pentru ventilație, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

— Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament;

— Mișcați-vă pentru a menține organismul cald, evitând extenuarea;

— Consumați lichide pentru evitarea deshidratării;

— Porniți lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.