România a încheiat precalificările FIBA EuroBasket 2021 în notă pozitivă. Echipa națională de baschet masculin a României avansează în calificările acestei campanii, programate să demareze în luna februarie a anului 2020.

Tricolorii au completat faza a 3-a a precalificărilor cu o victorie în Slovacia, scor 77-74. Astfel, formația antrenată de Tudor Costescu a încheiat campania cu un rezultat excelent, chiar dacă echipei i-ar fi fost suficientă o înfrângere la cel mult 17 puncte.

Giordan Watson a completat o vară solidă cu un coș ce s-a dovedit a fi decisiv pe finalul partidei desfășurate miercuri (21.08), la Bratislava. El a avut 31 minute de joc și a contabilizat 11 puncte, 7 pase decisive, 3 recuperări și 2 intercepții în această partidă.

Celălalt component al CSM CSU Oradea, căpitanul primei reprezentative a României, Bobe Nicolescu, a totalizat 4 puncte și 2 recuperări în 20 minute de joc.

România a avut 4-0 în faza a 3-a din precalificările FIBA EuroBasket 2021. Tricolorii au repurtat două victorii atât cu Slovacia (85-68 în tur), cât și cu Cipru (85-70 și 89-63). Așadar, compatrioții noștri au terminat grupa pe primul loc. Mai mult, vulturii au obținut a 7-a victorie consecutive în meciurile oficiale.

Watson este unul dintre puținii jucători care au evoluat în toate meciurile echipei naționale în precalificări. El a bifat opt apariții și a avut medii statistice de 14 puncte, 4.9 pase decisive și 2.3 recuperări pentru 12.8 la eficiență și 9.8 la +/- n 30 minute pe meci. Component al reprezentativei României din calitate de naturalizat, Giordan a avut procentaje de 38% la două puncte, 43% la trei puncte, respectiv 85% la linia de pedeapsă.

Nicolescu a jucat în șapte partide din precalificări. El a absentat tocmai la meciul naționalei disputat la Arena Antonio Alexe, cu Kosovo, fiind accidentat (a lipsit aproximativ două luni și jumătate din programul echipei de club în aceeași perioadă). Bobe a avut medii statistice de 9.4 puncte, 2.9 recuperări, 1.4 intercepții și 0.6 pase decisive în aproape 24 minute pe meci pentru 8.4 la eficiență și 4.4 la +/-. El a avut procentaje de 55% la două puncte, 35% la trei puncte și 100% la linia de pedeapsă.

Lotul României în această campanie:

Fundași – Giordan WATSON, Lucas TOHATAN, Radu VIRNA, Mirel DRAGOSTE, Tudor GHEORGHE
Extreme – Radu PALICIUC, Bogdan NICOLESCU
Pivoți – Iulian ORBEANU, Bogdan POPA, Alexandru OLAH, Emanuel CATE, Bogdan TIBIRNA

Din lotul lărgit au mai făcut parte Marius CIOTLAUS și Ionuț BERCEANU.

Staff-ul tehnic a fost alcătuit din: Tudor COSTESCU (antrenor principal), Nenad Markovic (antrenor secund), Liviu Dumitru (antrenor – pregatire fizica), Adrian Resteman (kinetoterapeut), Csaba Mott (maseur), Marius Toma (team manager) și Constantin Ioan (antrenor coordonator FRB) .

Giordan și Bobe vor beneficia de câteva zile libere, iar de luni (26.08), vor intra în programul echipei de club, CSM CSU Oradea, alături de care vor participa în calificările Basketball Champions League.