Peste 200 de elevi și profesori organizaţi în 23 de echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale din Judeţul Bihor au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

Ca în fiecare an, tinerii au avut libertatea de a alege mesajele preventive și forma în care le transmit. Combinând educația cu arta teatrală, copiii au regizat scenetele și au fost, în același timp, și actori în propriile piese. Copiii au abordat într-un mod atractiv și sugestiv problematici specifice generației lor, devenind astfel mai conștienți și mai responsabili, atât față de conduita proprie, cât și față de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.

În acest an, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat 23 de scenete originale. În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Suflete încătușate”, „Violența nu se rezolvă prin violență!”, „Trecut și azi – haz și necaz”, „Învinge răul prin bine!”, „Copiii au suflet, nu sunt obiecte!”, „Cuvintele pot zidi sau nărui suflete!”, „Voci netăcute”, „Discriminarea ucide vise!”, „Privește, cunoaște, înțelege și nu judeca – și cuvintele dor!”, „Viața înseamnă să ai curajul să alegi!”.

Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul format din părinți, profesori, colegi (anexăm foto).

Cea de a doua probă a concursului a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de prevenire, formulate din „Ghidul practic de prevenire a criminalității și victimizării – Cuvinte care dor și rănesc”, editat în anul 2018, de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. Prin intermediul acestei probe, au fost testate cunoștințele elevilor cu privire la modul de gestionare a anumitor situații de risc, dobândite de aceștia în cadrul orelor de educație preventivă susținute permanent de polițiștii de prevenire bihoreni.

Școlile implicate în concursul preventiv „Mesajul meu Antiviolență”, în acest an, sunt: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crișului, Colegiul Național ”Iosif Vulcan”, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan” Vașcău, Școala Gimnazială Nr.1, Chișlaz, Școala Gimnazială „Georgiu Popa” Câmpani, Școala Gimnazială Nr. 1 Călugări, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Școala Gimnazială Nr. 2 Chișcău, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială Nr. 1 Cociuba Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, Școala Gimnazială  Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Şcolii Gimnaziale nr.1 Săliște de Vașcău, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bogdan” Vașcău, iar echipajul de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din municipiul Oradea s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, a fost acordată şi o mențiune, aceasta revenind echipajului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet.

Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de echipajul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic”a fost acordat echipei Școlii Gimnaziale nr.1 Roșia, premiul pentru „Cea mai bună costumație” a revenit echipei Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea.

Premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv” a fost acordat elevilor de la Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești – structura Școala Gimnazială nr.1 Hidișel, pentru mesajul „Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când ești mare!”