n ședința Consiliului Local de miercuri, 17 aprilie 20219, a fost aprobată documentația tehnico-economică faza Studiu de fezabilitate, precum și indicatorii tehnico-economici și contribuţia proprie aferente investiției „Dezvoltarea Centrului de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea – „Smart Industries”.
Beneficiarul proiectului este Universitatea din Oradea, municipalitatea participând la elaborarea cererii de finanțare și asigurând co-finanțarea în baza unui acord de parteneriat semnat la începutul acestei luni.
„Universitatea vine cu terenul și cu expertiza, Primăria Oradea vine cu partea de co-finanțare, aceasta reprezintă aproximativ 55% din valoarea acestui proiect și diferența de bani o accesăm din bani europeni. În felul acesta, practic vom avea un centru de transfer care va permite ca studenții care vor absolvi disciplinele tehnice, cele cu profil industrial din Oradea să facă practică în laboratoare care au dotări identice cu cele din industria orădeană”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Proiectul propune construirea unei clădiri noi de tip „smart-campus” în incinta campusului universitar, cu o suprafață construită de aproximativ 827,5 mp, având un regim de înălțime subsol+parter+etaj.
Clădirea va fi dotată cu laboratoare (pentru linii de roboți industriali, sudură cu laser, centre de prelucrare cu comandă numerică și programarea acestora etc.), spații de birouri de cercetare și inovare, spații de conferințe, cursuri, prezentări și zonă expozițională.
Dotarea se va realiza în baza consultării principalelor companii din Parcul Industrial și din economia orădeană. Printre avantaje se numără faptul că firmele se vor putea implica în anii următori în dotarea suplimentară, respectiv înlocuirea unor elemente de laborator pe măsură ce acești roboți industriali se modernizează, iar studenții de la Universitatea din Oradea își vor putea dezvolta abilitățile și vor putea face practică pe aparaturi de ultimă generație, conectarea dintre Universitate și mediul economic orădean devenind astfel mult mai bună.
În ceea ce privește amenajările exterioare, proiectul propune crearea de spații publice amenajate care vor funcționa ca spații de agrement urban pentru relaxare și recreere, adresate atât studenților cât și cercetătorilor, angajaților și vizitatorilor centrului. De asemenea proiectul mai prevede zonă de gazon în jurul clădirii, plantarea a 24 de mesteceni semi-maturi, realizarea unor alei noi, reabilitarea zonei de acces între clădirea nouă și corpul T, montarea a 15 bănci și 7 scaune, înlocuirea unei porțiuni de gard și a porții de acces între construcția nouă și corpul T.
Valoarea totală a proiectului este de 31.703.395,18 lei (TVA inclus), durata de execuție estimată fiind de 24 de luni.
Proiectul este în curs de depunere spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Apel de proiecte nr. POR/2018/1/1.1.A./1.Axa prioritara 1, Prioritatea de investiţii 1.1. Promovarea investiţiilor în C&I, dezvoltarea de legături şi sinergii între întreprinderi, centrele de cercetare şi dezvoltare şi învăţământul superior, în special promovarea investiţiilor în dezvoltarea de produse şi de servicii, transferul de tehnologii, inovarea socială, ecoinovarea şi aplicaţiile de servicii publice, stimularea cererii, crearea de reţele şi de grupuri şi inovarea deschisă prin specializarea inteligentă, precum şi sprijinirea activităţilor de cercetare tehnologică şi aplicată, liniilor-pilot, acţiunilor de validare precoce a produselor, capacităţilor de producţie avansate şi de primă producţie, în special în domeniul tehnologiilor generice esenţiale şi difuzării tehnologiilor de uz general, Operațiunea A – Sprijinirea entităților de inovare și transfer tehnologic (ITT).