Primăria Oradea a găzduit azi, 27 noiembrie 2019, în sala mare de ședințe, ultima conferință din seria celor dedicate Centenarului Marii Unirii.

Conferința „Pentru România Mare” a fost  organizată de patru licee din Oradea, respectiv Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Lucian Blaga și Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

Conferința a început cu un moment solemn, respectiv cu intonarea imnului de stat  de către Corul „Diacon Nicolae Firu”, corul Liceului Ortodox, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos.

Coordonatoarea și moderatoarea evenimentului a fost d-na profesor Livia Ghiurcuța, profesor de istorie la Liceul Teoretic Aurel Lazăr.

La conferința de azi au participat: purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea – Anca Grama, directorul Colegiului National „Onisifor Ghibu” – prof. Timar Iulius Radu,  director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” – prof. Filip Otilia, prof. dr Oros Florin de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu,  prof. Brădău Cristina -Diana – director adjunct al Liceului „Aurel Lazăr”, prof. Feșnic Luminița – Colegiul Național „Onisifor Ghibu.

Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea, s-a adresat elevilor și profesorilor prezenți: „Vă felicit pentru acest proiect dedicat Centenarului, proiect pe care l-ați demarat încă de acum doi ani. Vă felicit pe toți, elevi și profesori, pentru munca și pentru implicarea de care ați dat dovadă. Închidem practic, anul acesta, cei doi ani pe care i-am dedicat sărbătoririi centenarului țării noastre, dar și centenarului orașului Oradea. În acești doi ani ne-am aplecat cu toții mai mult asupra istoriei și asupra momentelor importante pe care le-a trait poporul român acum 100 de ani. Apreciez în mod deosebit prestația corului de la Liceul ortodox, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos, care ne-a încântat cu frumoasele cântece. În încheiere, vă invit pe toți să participați alături de noi, duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în Parcul 1 Decembrie, unde vom sărbători cu mare mândrie Ziua Națională a României. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor mult succes pe mai departe!”

În cadrul conferinței au luat cuvântul următorii elevi: de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr: Chiș Mihaela – elevă în clasa a X-a, cu tema „Respectul față de patrie”; Csorsz G. Melisa Bianca, clasa a X-a cu tema „Mă mișc între Dumnezeu și neamul din care fac parte”, Fetea Romina –  clasa a VI-a cu tema „Odă României” ; de la Liceul Teoretic Roman Ciorogariu:  Ioan Florea -elev în clasa a XI-a, cu tema „Unirea Bucovinei cu România în noiembrie 1918” și elevul Florin Creț, clasa a XI-a, cu tema „Marea Adunare Națională a Românilor de la Alba Iulia”; de la Liceul Teoretic Lucian Blaga  – eleva Munteanu Carmen, clasa a XII-a cu tema „Semnificația declarației de la Oradea”.

Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă scenetă cu tema „Onisifor Ghibu și Marea Unire”, la care au participat elevii: Bredean Rareș, David Alexandru, Hulea Darius, Konyari Erik, Călinescu Andrei, Bala Georgiana, Gavruța Andreea, Lucuț Diana, Nicoruț Oana.

La finalul conferinței, Corul Liceului ortodox „Diacon Nicolae Firu”, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos a interpretat o serie de frumoase melodii patriotice .