Data de 01 septembrie 1936 este o zi de referinţă în istoria pompierilor bihoreni, reprezentând momentul în care a luat fiinţă Compania de Pompieri Oradea, care, de-a lungul timpului, s-a impus ca subunitate de elită a instituţiei pompierilor din judeţ.

 

Efectivul inițial al Companiei de Pompieri Militari Oradea, înfiinţată în urmă cu 82 de ani prin „Ordinul de Zi nr. 104”, avea în componență un căpitan comandant, doi subofiţeri instructori și 20 oameni de trupă.

Raionul de intervenţie în care pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea își desfășoară misiunile de protejare a vieții și bunurilor se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 564 kilometri pătraţi, fiind format din 31 de localităţi şi o populaţie de circa 228 650 de locuitori.

În primele opt luni ale anului 2018, forțele de intervenție ale acestei subunități au desfăşurat peste 1680 de misiuni, din care 65 de operaţiuni de stingere a incendiilor, 36 de misiuni de salvare a persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în locuinţe, peste 20 de intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, 1177 de misiuni de ajutor medical de urgenţă şi de descarcerare, 60 de alte misiuni specifice și salvări de animale, 226 de exerciții și misiuni de recunoaștere în teren, precum și alte intervenții.

În urma misiunilor desfășurate,
în acest an, pompierii Detașamentului 1 Oradea au salvat16 persoane și bunuri în valoare de aproximativ 9019000 lei.