Polițiștii bihoreni vor fi la datorie, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sărbătoarea Nașterii Domnului și de trecerea în Noul An.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă și în minivacanțele ocazionate de sărbătorirea Nașterii Domnului și de trecerea în Noul An, polițiștii bihoreni vor fi angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului, prin asigurarea unui climat de securitate publică la nivelul județului Bihor.

Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor acționa pe două paliere: primul palier este cel de prevenire, prevenție și descurajare, iar cel de-al doilea este combaterea faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Pe toată durata sărbătorilor de iarnă, polițiștii bihoreni vor desfășura misiuni punctuale în domeniul menținerii și asigurării ordinii publice, prevenirii violenței stradale, al siguranței rutiere, precum și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor economico-financiare.

Se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă și a articolelor pirotehnice. Reamintim cetăţenilor faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice bihoreni vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

De asemenea, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii bihoreni vor spori controalele desfăşurate la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, hipermarketurile etc., pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază.

Totodată, până în 12 ianuarie 2019, polițiști rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu polițiști din cadrul Căpităniei de Poliție a Județului Hajdu – Bihar, vor continua, conform calendarului anunțat, acțiunile în patrule mixte, pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere cauzate, în special, de oboseala la volan, pe drumurile europene de tranzit, aglomerate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Patrulele rutiere mixte vor acționa proactiv, prin distribuirea a peste 3.000 de materiale informativ – preventive bilingve. De asemenea, polițiștii români și ungari le vor oferi conducătorilor auto cafea caldă sau ceai, prilej de a se revigora înainte de a-și continua călătoria.

În acelaşi timp, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi în vederea evitării producerii oricăror evenimente deosebite., la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor va fi asigurată o rezervă de intervenţie formată din poliţişti ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

Suntem la datorie!

Când aveţi nevoie de noi, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

*

Poliţiștii bihoreni recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece sărbătoarea Crăciunului și Revelionul în siguranţă!

COLINDAȚI ÎN SIGURANȚĂ!

        Ce trebuie să aveți în vedere, în ajun de Crăciun:

– Atragem atenţia celor care merg, în această perioadă, la colindat, să nu accepte invitaţiile unor necunoscuţi în casă, la petreceri sau la plimbări cu maşina.

– Pentru a fi în siguranţă, copiii ar trebui să fie însoţiţi de adulţi.

– Părinții, întrebați-i pe copiii dumneavoastră cu cine vor merge la colindat şi traseul pe care îl vor urma!

– În cazul în care primiţi colindatori, asiguraţi-vă că îi cunoaşteţi, înainte de a le deschide.

– Dacă este vorba despre necunoscuţi, primiţi-i doar în uşa casei sau a apartamentului.

– Aveţi grijă cui permiteţi intrarea în bloc şi învăţaţi-vă copiii să nu deschidă uşa nimănui în absenţa dumneavoastră!

CĂLĂTORIȚI ÎN SIGURANȚĂ!

        Ce trebuie să aveți în vedere atunci când plecați de acasă:

– Nu este bine să comunicaţi tuturor date despre plecarea dumneavoastră pentru o perioadă mai lungă și nu postați pe rețelele de socializare aceste detalii. Puteți deveni victima hoților din locuințe!

– Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.

– Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică (I.T.P.).

– De asemenea, vă reamintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

– Dacă plecați cu trenul, trebuie să fiți foarte prudenți în gară! Hoții de buzunare acționează în locurile aglomerate. Nu vă lăsați bagazele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute.

– Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

– Dacă plecați cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală. Asigurați-vă că aveți actele valabile!

RECOMANDĂRI PREVENTIVE – OBOSEALA LA VOLAN:

– Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.

– Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

ATENȚIE!

– Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

– Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

– Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

D R U M  B U N !

 

RECOMANDĂRI PENTRU SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN LINIȘTE ȘI SIGURANȚĂ:

•        Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.;

•        Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă ;

•        Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare;

•        Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’; de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;

•        Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când va aflaţi în locuri publice;

•        Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere;

•        Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare!

•        Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela;

•        Nu răspundeţi la provocări cu violenţă; încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la S.N.U.A.U. 112- apel gratuit;

•        Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului;

•        Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi. VIAŢA  ARE  PRIORITATE!