Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de ieri, 23 iulie, planul de asfaltare a străzilor nemodernizate pentru anii 2020 și 2021, plan care se va realiza din fonduri proprii ale bugetului municipiului, deoarece în actualul ciclu de finanțare nu există finanțări europene pentru asfaltare de străzi, iar administrația locală nu se va mai putea baza pe o infuzie suplimentară de fonduri.

Astfel, momentan în Oradea există 932 de străzi care au o lungime totală de peste 470 de km, dintre aceste străzi 634 sunt modernizate, respectiv 324 de km, iar 298 sunt nemodernizate. Aceste străzi nemodernizate se găsesc mai ales în cartierele care s-au dezvoltat în ultimii ani.

„Pentru Oradea este o prioritate să modernizăm aceste străzi, în termen reali ele ar costa aproximativ 60 de milioane euro. Având în vedere că bugetul total de investiții al municipiului Oradea din resurse proprii este în jur de 20 de milioane de euro în ultimii ani, putem aprecia ca jumătate din acești bani să îi alocăm pentru asfaltarea acestor străzi noi, ceilalți pentru alte proiecte. Ne propunem că în următorii doi ani să alocăm câte 10 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor nemodernizate din cartiere”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a menționat că în acest an, cu finalizare până anul viitor, ar urma să fie modernizate 37 de străzi în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, iar în 2021 să se finalizeze încă aproximativ 40 de străzi, tot în valoare de 10-12 milioane de euro.

Principalele zone unde Primăria Oradea va derula lucrări de modernizare de străzi:

– Cartierul Ioșia, ultimele trei străzi rămase nemodernizate: str. Pionierilor, Trotușului, respectiv o bretea dintre Aviatorilor și Nicolae Bolcaș, unde documentațiile sunt finalizate, iar anul viitor lucrările vor fi realizate. Pe str. Trotușului, după ce se va face o expropriere în zonă, se va putea construi un pod nou peste Peța, pentru a lega cartierul Veteranilor de str. Ibsen, la capătul blocurilor din zona respectivă.

– În cartierul Veteranilor sunt 6 străzi (Eremia Grigorescu, Roman Mottl, Radu Enescu, Coriolan Pop, Nicolae Firu, Veteranilor) cu contractele studiilor de fezabilitate semnate, se va organiza procedura de licitație, iar în primăvara anului viitor vor fi începute lucrările de modernizare.

– Zona Velența – Calea Clujului – se va lucra la reabilitarea pieței Tineretului, proiect care a fost votat și la bugetarea participativă și va fi gata până în primăvara anului viitor.

– Zona Gutenberg – aici vor fi 10 străzi care vor fi asfaltate până anul viitor: Arturo Toscanini, Al. Papiu Ilarian, Aurora, Cheile Turzii, Năvodarilor, Dâmboviței, Digului, Cărăbușului, Gh. Bota, Ion Mincu. Pe străzile Arabilor, Ion Bușiția și Thomas Mann lucrările vor fi realizate deja în acest an, ele fiind finanțate din fonduri europene, pe o axă dedicată zonelor defavorizate.

– Oncea Nouă – pentru străzile Ep. Ion Alexi, Cardinal Al. Todea, Cucului, Gh. Pituț, Ion Pop Reteganu, Macului, lucrările pe aceste străzi vor începe în această toamnă și vor fi finalizate anul viitor.

– Episcopia Bihor – odată cu finalizarea drumului expres cu legătura nouă dintre strada Bihorului și girația de la Real Episcopia, se va finaliza reabilitarea străzilor din cartierul Episcopia, partea dreaptă a străzii Matei Corvin, la ieșirea din oraș. Este vorba despre străzile Cântărețului, Drumul Hotarului, Dealului, Ciucașului, Valea Frumoasă, Moviliței. Pentru aceste străzi sunt în lucru studiile de fezabilitate, în toamnă se va derula procedura de licitație iar până la vara anului viitor străzile vor fi modernizate.

– Zona de dealuri, străzile care coboară spre strada Calea Bihorului: Caișilor – urmează să se aprobe indicatorii tehnico-economici, iar pentru străzile Cireșilor, Viilor, Dimitrie Anghel, Piersicilor, sunt în curs de realizare procedurile de licitație, după semnarea contractelor se va trece la realizarea lucrărilor.

– Tot în curs de licitație este o stradă în spatele CET, strada Beothy Odon și se lucrează în zona din spatele străzii Anatole France, pe strada Luceafărului.

– Din această toamnă se vor începe documentațiile pentru străzile a căror lucrări vor fi finalizate în 2021. Este vorba despre cartierul Tineretului, unde până la finalul acestui an se vor contracta toate amplasamentele de teren, cartierul Grigorescu, zona Nufărul II, în dreapta bulevardului Nufărul, între bulevard și Ciheiului, unde sunt în curs câteva lucrări.

„Aceste lucrări odată realizate, practic cea mai mare parte a străzilor din zonele noi în care s-a dezvoltat orașul ar urma să fie finalizate. Estimăm că în 6-7 ani, toate străzile din Oradea ar putea fi aduse la un nivel de urban. În anii următori, în funcție de bugetele pe care orașul le va avea, dacă vor exista și finanțări europene, se vor putea reabilita aceste străzi”, a concluzionat primarul Ilie Bolojan.