Patru hoți din localitatea bihoreană Vașcău au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, după ce timp de câteva luni au furat cam tot ce le-a căzut în cale. Prejudiciul total cauzat de cei patru se apropie de 100.000 lei, din care polițiștii au reușit să recupereze circa 40%.

 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Beiuș, cu sprijinul polițiștilor Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au efectuat, miercuri, 10 percheziții domiciliare pe raza localităților bihorene Ștei și Vașcău, pentru documentarea și probarea activității infracționale a patru bărbați de 34, 35, 29 și 16 ani, toți din Vașcău, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat, furt, complicitate la furt calificat și favorizarea infractorului.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii de investigații criminale din Beiuș îl bănuiesc pe bărbatul de 34 de ani că, în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie 2020, ar fi pătruns de două ori într-un imobil din municipiul Beiuș și ar fi sustras un lănțișor din aur de 20 de grame, un televizor LCD, un storcător de fructe, un aspirator, 30 de pături și diverse articole de îmbrăcămite și produse cosmetice, cauzând un prejudiciu de aproximativ 34.300 de lei.

Bărbatul de 35 de ani este bănuit de polițiști că l-ar fi sprijinit pe acesta, așteptându-l cu un autoturism în apropierea locului comiterii infracţiunii, pentru a-l ajuta la transportul bunurilor sustrase şi la părăsirea imediată a locului faptei.

De asemenea, bărbatul de 29 de ani este bănuit de polițiști că, în perioda 30 ianuarie – 11 februarie a.c., în repetate rânduri, ar fi sustras în total 180 de metri de cablu de telecomunicații din cupru, de pe ruta Vașcău – Șuștiu, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 30.000 de lei.

Astfel, acesta este bănuit că, la 30 ianuarie a.c., în jurul orei 21.00, ar fi tăiat și sustras cablu de telecomunicații din cupru de pe ruta Vașcău – Șuștiu, din zona lacului situat la ieșirea din localitatea Vașcău, pe partea dreaptă a D.N. 76, pe sensul de mers Vașcău – Ștei, beneficiind de sprijinul bărbatului de 35 de ani.

De asemenea, acesta este bănuit că , la 6 februarie a.c., în jurul orei 16.30 și la 11 februarie a.c., ar fi tăiat și sustras cablu de telecomunicații din cupru de pe ruta Vașcău – Ștei, tot cu sprijinul bărbatului de 35 de ani.

Cel în cauză este bănuit că ar fi comercializat ulterior cuprul astfel sustras, la un punct de colectare a fierului vechi de pe raza localității bihorene Tinca. Polițiștii beiușeni au recuperat aproximativ 40% din cablul de cupru sustras de aceștia.

Totodată, bărbatul de  29 de ani este bănuit că, în seara de 27 februarie a.c., în jurul orei 23.00, cu sprijinul bărbatului de 35 de ani, ar fi pătruns prin escaladare și efracție într-o locuinţă din Vaşcău și ar fi sustras 15.000 de lei, aproximativ 15 grame de bijuterii din aur, băuturi alcoolice și alte diverse bunuri, provocând un prejudiciu total de aproximativ 20.000 de lei.

Polițiștii beiușeni îl bănuiesc pe tânărul de 16 ani din Vașcău, că, la 22 ianuarie a.c., în intervalul orar 13.05 – 13.07, împreună cu bărbatul de 35 de ani, profitând de neatenția personalului angajat al unui magazin din Beiuș, ar fi sustras 610 lei din casa de marcat și un telefon mobil de pe tejgheaua casieriei.

De asemenea, tânărul de 16 ani este bănuit că, în perioada 20 – 22 ianuarie a.c., împreună cu bărbatul de 35 de ani, ar fi pătruns prin efracție într-o locuință din Vașcău și ar fi sustras o pereche de cercei din aur, un lănţişor suflat cu aur, trei ceasuri de mână și două telefoane mobile.

Polițiștii beiușeni îi bănuiesc pe tânărul de 16 ani și pe bărbatul de 35 de ani că, în perioada 16 – 26 ianuarie a.c., ar fi pătruns prin efracție în incinta unui imobil din Vașcău și ar fi sustras țevi din cupru de la sistemul de încălzire nefuncțional al imobilului.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi vândut cuprul astfel sustras la un centru de colectare a fierului vechi din Ștei.

De asemenea, tânărul de 16 ani este bănuit de polițiștii beiușeni că, la 4 martie a.c., ar fi pătruns prin escaladare într-o locuință din Vașcău și, din interiorul imobilului, ar fi sustras 100 de lei.

Prejudiciul total provocat astfel de tânărul de 16 ani împreună cu bărbatul de 35 de ani este de aproximativ 10.000 de lei și a fost recuperat parțial de polițiști.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate de polițiștii beiușeni pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor patru persoane au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor diverse bunuri, precum aparatură electronică, bijuterii, telefoane mobile, lenjerii de pat, parfumuri și 25 de kg. de cupru, toate bunuri reclamate ca fiind sustrase și diverse unelte folosite la comiterea infracțiunilor de furt.

Prejudiciul total provocat de cele patru persoane este estimat la aproximativ 95.000 de lei, din care polițiștii beiușeni au recuperat aproximativ 40%.

Miercuri, 7 aprilie, în urma administrării probatoriului în cauză, polițiștii i-au reținut pe cei patru bărbați, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Joi, cei în cauză au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Beiuș, cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat, furt, complicitate la furt calificat și favorizarea infractorului.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Beiuș a admis propunerea procurorului și a emis pe numele fiecăruia dintre cei patru bărbați câte un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Beiuș continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.

Pe parcursul cercetărilor, polițiștii beiușeni au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Sursa: Realitatea de Bihor