Oradea Summer Film – unul dintre cele mai îndrăgite evenimente orădene, revine în Parcul Cetății Oradea în cea mai frumoasă lună de vară! Evenimentul se află deja la a treia ediție, care se va desfășura în perioada 9-18 august 2019. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare seară de la ora 21:00, iar intrarea este liberă.

Timp de 10 zile, Parcul Cetății Oradea se va transforma într-un cinematograf în aer liber, unde ne vom bucura de filme bune și de vară alături de familie și prieteni. Atmosfera frumoasă a lunii august va fi întregită de hamace, beculețe, beanbags, însă îi așteptăm pe spectatori și cu păturicile proprii. Băuturile răcoritoare, înghețata, popcorn-ul sau delicioasele nachos, vor aduce un plus de savoare serilor noastre de film în aer liber.

Filme de autor aduse de la Cannes, Veneția și Berlin

Pe ecranul din Parcul Cetății vor fi proiectate timp de 10 zile filme din toată lumea, selectate din cele mai prestigioase festivaluri de film: Cannes, Veneția și Berlin.

De la Cannes vom vedea „California Dreamin'” de Cristian Nemescu, „Sieranevada” de Cristi Puiu, „Western” de Valeska Grisebach, „Sub umbra părului sălbatic” de Nuri Bilge Ceylan, cel mai apreciat regizor turc contemporan și „Păsări călătoare” de Cristina Gallego și Ciro Guerra.

Titlurile provenite de la Festivalul de Film de la Veneția sunt „First Reformed”, regizat de Paul Schrader (scenaristul lui Martin Scorsese pentru cunoscutele filme „Taxi Driver” și „Raging Bull”, nominalizat și la Oscar pentru Cel mai bun scenariu), „Amanda” de Mikhaël Hers și „Copacul vrajbei noastre” de Hafsteinn Gunnar Sigurdsson.

De la Festivalul de Film de la Berlin vom vedea în data de 14 august filmul „Utoya: 22 iulie”, regizat de Erik Poppe, film care prezintă dramele masacrului din tabăra de vară de pe insula Utoya din Norvegia.

Filmele pe care le vom urmări la această ediție sunt de origini diferite, provenind atât din Europa, cât și din Asia și America. Țările de origine ale filmelor: Franța, Islanda, Norvegia, Germania, Turcia, Statele Unite ale Americii și Columbia.

Un weekend dedicat filmului românesc

Primul weekend al evenimentului este dedicat filmului românesc, la fel ca anul trecut.

Cele trei filme românești care vor deschide ediția a III-a Oradea Summer Film sunt „California Dreamin’ (Nesfârșit)” (2007) regizat de Cristian Nemescu, „Sieranevada” (2016) – ultimul film al lui Cristi Puiu și „Croaziera” (1981) lui Mircea Daneliuc, produs în perioada regimului comunist.

Filmul de deschidere a evenimentului este de altfel și un omagiu adus regizorului român Cristian Nemescu, „California Dreamin’ (Nesfârșit)” fiind singurul film de lungmetraj al regretatului regizor român care a decedat într-un tragic accident de mașină în 2006, înainte ca filmul să intre în montaj. Cu toate acestea, casa de producție MediaPro Studios a finalizat montajul filmului, filmul fiind recompensat cu premiul „Un certain regard” de la Cannes în 2007.

Conturi oficiale:

Facebook: https://www.facebook.com/oradeasummerfilm/

Eveniment dedicat: https://www.facebook.com/events/412621276002597/

Instagram: https://www.instagram.com/oradea_summer_film/

Website: http://www.oradeasummerfilm.ro/