Istoria oraşului Oradea nu este una completă şi nu poate fi spusă fără a nu include şi istoria comunităţii evreieşti care a trăit în aceste locuri. Importanţa acestei comunităţi în viaţa oraşului este de o însemnătate majoră mai ales după a doua jumatate a secolului al XIX-lea, reprezentanţii ei fiind implicaţi activ în viaţa economică, bancară, comercială, în sistemul sanitar şi cel şcolar, dar şi în configurarea arhitectonică a oraşului.
 
Astfel, traseul memoriei evreiești din Oradea îşi propune să urmeaze cele mai importante locuri legate de prezența israelită în oraș. Acest traseu este recomandat celor care îşi doresc să descopere o parte profundă, aproape necunoscută și uneori ignorată, a orașului. Durata turului este de aproximativ 2 ore, traseul si obiectivele vor fi anuntate de catre ghid participantilor la tur.
 
În data de 02 august și 06 septembrie, cu plecare din Parcul 1 Decembrie, de la Statuia Soldatului Necunoscut. Turul este în limba română și se organizează pentru minim 2 participanti. Locuri limitate, înscrierea se face completând formularul.
 
Evenimentul este organizat de Oradea City Tour în colaborare cu Școala de ghizi Oradea și Eurovacanța.