ORA Jazz Festival
ORA Jazz Festival
ORA Jazz Festival este un festival internațional de jazz care dorește să transforme pentru trei zile Sinagoga Neologă Sion într-o scenă dedicată muzicii jazz și reprezentanților săi de elită. Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franța, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) și Austria vor prezenta cele mai noi proiecte ale lor în spațiul sinagogii. Programul festivalului va cuprinde:
 
Vineri, 14 septembrie 2018, 18:00
• Adam Ben Ezra (Israel)
• Arne Jansen Trio Trio – Nine Firmaments (Germania)
• Bansal Trio (Norvegia, Cehia)
Sâmbătă, 15 septembrie, 18:00
• Renaud Garcia-Fons – Double Bass 1001’s voices (Franța)
• Grégory Privat Trio (Franța, Canada)
• Verneri Pohjola & Mika Kallio Duo – Animal Image (Finlanda)
Duminică, 16 septembrie 2018, 18:00
• Bugge Wesseltoft – Everybody Loves Angels (Norvegia)
• Omer Klein Trio – Sleepwalkers (Israel)
• radio.string.quartet – In Between Silence (Austria, China-Taiwan, Germania, Olanda)
 
Festivalul se va deschide vineri, 14 septembrie, cu recitalul lui Adam Ben Ezra. Contrabasistul israelian transformă fiecare concert într-un eveniment spectaculos: muzicii create la contrabas îi adaugă o combinație inteligentă de efecte și pedale, iar rezultatul este un concert intens, de fiecare dată unic.
Al doilea concert al serii va aparține muzicienilor germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen este deținătorul unui prestigios premiu ECHO Jazz. La Oradea va prezenta albumul “Nine Firmaments”, ce conține piese cu atmosferă mediteraneeană, compuse într-o călătorie prin Sudul Europei.
Prima zi de festival se va încheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiană Harpreet Bansal. Trioul celebrează 10 ani de activitate în acest an. Muzica lor este o invitație într-o călătorie printre lumini și umbre, seninătate, agitație și spiritualitate în mijlocul automatismului vieții urbane.
 
Sâmbătă, 15 septembrie, va începe cu “Cele 1001 de voci ale contrabasului” – recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons. Supranumit “Paganini al contrabasului”, Renaud Garcia-Fons nu se consideră un contrabasist, ci un artist al improvizației. Concertele lui sunt de fiecare dată evenimente remarcabile de creativitate și virtuozitate.
Va urca apoi pe scenă Grégory Privat Trio. Nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria “Revelația anului în jazz”, Grégory Privat și-a continuat an de an ascensiunea pe scena internațională de jazz. Pianistul, originar din Insula Martinica, a debutat la celebrul label ACT Music cu albumul “Family Tree”, un tribut adus muzicii țării în care s-a născut. Alături de Chris Jennings la contrabas și Tilo Bertholo la baterie, Grégory Privat va aduce în sinagoga orădeană sonorități caraibe, sensibilitate muzicală și virtuozitate.
Seara se va încheia cu duoul finlandez Verneri Pohjola & Mika Kallio. Trompetistul Verneri Pohjola, o voce originală în spațiul jazzului nordic, cântă în duo cu bateristul Mika Kallio din 2008. Anul acesta au înregistrat primul lor album, Animal Image, inspirați de filmul cu același nume al regizorului Perttu Saksa, un documentar poetic despre relația oamenilor cu animalele și cu natura. Muzica se transformă în viziunea lor într-o punte emoțională ce leagă oamenii de animale. Concertul va fi însoțit de proiecția filmului.
 
Duminică, 16 septembrie, festivalul este gazda unuia dintre cei mai inovatori pianiști ai jazzului mondial. Norvegianul Bugge Wesseltoft aduce pe scena orădeană ultimul său album solo “Everybody Loves Angels” (ACT Music, 2017). Se spune despre Bugge Wesseltoft că este printre puținii pianiști care știu să facă tăcerea atât de sonoră. Albumul a fost înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei. Suntem nerăbdători să aflăm ce sonorități va imagina “vrăjitorul” nordic al pianului într-un loc aflat în sud-estul Europei.
Al doilea concert al zilei va fi susținut de Omer Klein Trio din Israel. Pianistul Omer Klein este un nume cu rezonanță în jazzul european, cu precădere pe scena germană, acolo unde concertează cel mai des. Este foarte apreciat pentru felul original în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse cu teme melodioase, romantice. La ORA Jazz Festival ne va prezenta cel mai nou album al trioului – Sleepwalkers, o viziune despre lumea în care trăim, transpusă în compoziții inspirate și improvizații energice.
radio.string.quartet va încheia prima ediție a festivalului cu un concert sperăm memorabil. Două viori, o violă, un violoncel și o voce vor încerca să cânte despre ceea ce există între calmul începutului și tăcerea sfârșitului. “In Between Silence” este un proiect în care patru muzicieni virtuozi și-au dorit să concentreze și să redea cântecul vieții așa cum este ea – plină de haos, energie și frumusețe.
 
O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea a două mari festivaluri de jazz în zona de vest a țării, Gărâna Jazz Festival și Timisoara Jazz Festival. Incluzând Oradea, un oraș cu istorie și cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionați și să câștige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale.
 
Concertele se vor desfășura în Sinagoga Neologă Sion, Str. Independenței nr. 22, Oradea, începând cu ora 18:00. Prețul unui bilet pentru o zi este de 80 ron, iar al abonamentului 210 ron. Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.
 
Eveniment organizat de Asociația Culturală Mono împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).