Polițiștii de prevenire bihoreni au acționat în mediul rural, pentru prevenirea violenței domestice, în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Marți, 4 iunie a.c., începând cu ora 11.00, în cadrul activităților dedicate „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Postului de Poliție Popești din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, în colaborare cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea și cu cei ai D.G.A.S.P.C. Bihor au organizat o serie de activități preventive pe raza comunei bihorene Popești.

În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanții Fundației Lampas au prezentat cetățenilor aspecte privind prevenirea violenței în familie, formele de manifestare ale acesteia, despre instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. Totodată, reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea a abordat aspecte legate de traficul de persoane și modalitățile de prevenire a acestuia, aspecte atinse în campania națională „Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit!”.

De asemenea, începând cu ora 14.00, la Liceul Tehnologic nr.1 din Popești a avut loc o dezbatere pe tema prevenirii violenței în familie, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”, la care au participat peste 70 de profesori, psihologi, reprezentanți ai autorității publice locale, reprezentanți ai cultelor religioase și asistenți sociali.

Polițiștii bihoreni și partenerii de program au prezentat teme referitoare la efectele violenței în familie asupra comportamentului copilului, intervenția poliției în caz de violență în familie, măsurile de siguranță care pot fi luate în cazurile de acest gen și serviciile sociale de care pot beneficia victimele violenței domestice. De asemenea, au fost prezentate modalitățile de prevenire a traficului de persoane. Reprezentantul D.G.A.S.P.C. Bihor a prezentat legislația privind situațiile de abuz și neglijare a copilului, modalități de identificare a situațiilor de abuz, drepturile și protecția copilului, rolul specialiștilor în acordarea sprijinului acestora.

Scopul activităților preventive desfășurate de polițiștii de prevenire bihoreni împreună cu polițiștii din Popești și cu partenerii de program este creșterea gradului de informare a membrilor comunității locale cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

În cadrul acțiunii de marți, 4 iunie a.c., au fost distribuite și materiale cu conținut educativ – preventiv