Primăria Oradea a primit joi, 11 octombrie, vizita unui grup de 28 de elevi și 18 profesori de la Liceul Spiru Haret din Chișinău, aflați la Oradea în cadrul programului educațional „Oradea -Chișinău 1918 – 2018″.

În cadrul acestui proiect educațional s-a realizat un important schimb de experiență, astfel că elevii de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr au fost în vizită la Chișinău în primăvara acestui an, mai exact pe data de 27 martie – dată la care se sărbătorește unirea Basarabiei cu România.

Astăzi, elevii basarabeni însoțiți de directorul Liceului Spiru Haret din Chișinău, dl. Victor Ambroci, au fost întâmpinați de viceprimarul Florin Birta și de consilierul local Grigore Morar, acesta din urmă fiind și coordonatorul acțiunilor și manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii.

Viceprimarul Florin Birta s-a adresat delor prezenți astfel: „Bine ați venit la Oradea! Iată că a venit timpul să ne întoarceți vizita și să vă avem printre noi cu ocazia sărbătoririi Zilei Orașului Oradea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea, în casa avocatului Aurel Lazăr, a Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania. Această declarație a stat la baza unirii Ardealului cu România. Așa cum ați văzut, orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, tricolorul românesc este peste tot. Vă așteptăm să vă bucurați alături de noi și să participați alături de noi la toate festivitățile pe care le-am pregătit pentru comemorarea acestui moment istoric”.

Elevii de la Liceul Spiru Haret din Chișinău au venit cu o surpriză pentru orădeni, mai exact cu un frumos repertoriu de dansuri și cântece folclorice. Astfel că, mâine seară, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale, vor urca pe scena amenajată în Piața Unirii.

Despre semnificația  istorică a zilei de 12 Octombrie și despre contextul istoric al unirii a vorbit col. (r.) Grigore Bartoş.

„Un popor fără un bun conducător greu își va găsi calea. Românii și-au găsit calea lor, au făcut pușcărie pentru idealurile lor, au suferit, și-au sacrificat viețile pe câmpul de luptă. Românii s-au deșteptat și astfel s-a născut România noastră. Datorită lor, înaintașilor noștri, flutură tricolorul biruitor pe care îl vedeți azi”, a spus Grigore Bartoș.