În intervalul 23-24 februarie a.c., pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au desfășurat 54 de misiuni, din care 12 misiuni de stingere a incendiilor, o misiune de salvare a unei persoane și 41 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat (intervenții ale SMURD).
În data de 23 februarie a.c., în jurul orei 07.55, pompierii Detașamentului 1 Oradea au stins un incendiu izbucnit în holul unei locuințe situate pe strada Petre Ispirescu din municipiul Oradea, împiedicând propagarea flăcărilor la încăperi și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
Evenimentul, generat, cel mai probabil, de un tablou de distribuție suprasolicitat, s-a soldat cu arderea acestuia.
Între orele 11.55 -12.50, pompierii Detașamentului 2 Oradea au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o anexă din cadrul une gospodării de pe strada Piersicilor din municipiu, construcție în care era amplasată o centrală termică.
Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o depozitarea jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, s-a soldat cu pagube constând în circa un metru cub lemne de foc, aproximativ 300 kilograme de cărbune, o mașină de spălat și circa 20 de metri pătrați din acoperișul anexei.
În aceeași zi, în jurul orei 16.10, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit pentru localizarea și lichidarea unu incendiu izbucnit în podul unei locuințe de pe strada Vasile Pârvan din municipiu. Pagubele înregistrate în urma incendiului provocat, cel mai probabil, de un mijloc de încălzire nesupravegheat, au constat în aproximativ 30 de metri pătrați acoperiș, un dulap și un scaun.
Pompierii militari au împiedicat propagarea flăcărilor la încăperile locuinței.
În seara zilei de sâmbătă, pompierii din cadrul aceleiași subunități au stins, în aproximativ 10 minute, un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe de pe strada Sintezei, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la acoperiș. Evenimentul, a cărui cauză probabilă a fost un coș de fum necurățat de funingine, nu s-a soldat cu pagube.
Sâmbătă, 23 februarie a.c., în jurul orei 09.55, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin numărul unic 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la o gospodărie de pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Marghita.
Pentru gestionarea evenimentului, au fost alertate echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita care, în urma executării recunoaşterii, au constatat că flăcările se manifestau violent în dormitorul locuinței, încăperile adiacente fiind afectate de fum și gaze fierbinți, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la întreaga locuință, la construcțiile auxiliare din cadrul gospodăriei și la casa învecinată.
Cei 15 pompieri militari mobilizați la fața locului au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, dispozitivul adoptat vizând localizarea şi lichidarea incendiului şi protecţia încăperilor neafectate de flăcări, a anexelor și a casei situate în vecinătate.
Pompieri militari paramedici, prezenți la fața locului cu o ambulanță de tip B2, i-au acordat primul ajutor proprietarului locuinței, care, încercând să stingă incendiul înainte de sosirea echipajelor specializate, a suferit arsuri la nivelul feței și al căilor respiratorii. Bărbatul, în vârstă de 75 de ani, a fost predat ulterior echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.
Acţiunea de stingere, care a durat aproximativ o oră și 30 de minute, a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile (materiale textile, corpuri de mobilă etc.) ce au favorizat dezvoltarea pe timpul arderii a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi de fum.
Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte încăperi, la garaj, în care se aflau două autoturisme, la o altă construcție anexă și la casa învecinată.
În data de 23 februarie a.c., în jurul orei 17.33, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, Garda de Pompieri Sălard a fost mobilizată pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Spinuș, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Spinuș.
La sosirea forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la un autoturism parcat într-o șură, la fânul și lemnele depozitate în interiorul construcției și la acoperișul acesteia.
Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, determinat, de scântei provenite de la țeava de eșapament a autoturismului. Au ars acoperișul șurii, pe o suprafață de circa 90 de metri pătrați, aproximativ o tonă de fân și circa trei metri pătrați material lemnos.
Tot sâmbătă, Garda de Pompieri Sălard a stins un incendiu de vegetație uscată produs la un teren viran din Păuleși, comuna Brusturi, iar Garda de Pompieri Tinca a localizat și lichidat un incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza unui burlan de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, la podul unei case din Husasău de Tinca, limitând pagubele la opt șipci.
Duminică, 24 februarie a.c., în jurul orei 08.10, pompierii Detașamentului Marghita au stins un incendiu izbucnit la podul unei locuințe din Mișca, comuna Chișlaz, reușind să împiedice propagarea flăcărilor și să salveze bunuri de o valoare considerabilă.Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum deteriorat. A ars o cantitate de circa 0.6 metri cubi material lemnos.
Intervenții similare au fost desfășurate în aceeași zi, de echipajele Secției de Pompieri Beiuș care au acționat pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai mai probabil, de un coș de fum necurățat de funingine, la o locuință din Tărcaia, (eveniment în urma căruia nu s-au înregistrat daune materiale), respectiv de pompierii Detașamentului Salonta, care au stins un incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, la podul unei case din localitatea Avram Iancu, reușind să limiteze pagubele la două scânduri și o grindă.
Tot duminică, 24 februarie a.c., echipajele Gărzii de Pompieri 1 Mai, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ceica, au localizat și lichidat un incendiu produs la un teren viran situat în localitatea Cotiglet. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars aproximativ 10 hectare de vegetație uscată.
Duminică, în jurul orei 12.20, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor pentru salvarea unui septuagenar, precizând faptul că acesta s-ar fi putut afla într-o situație de urgență.
Două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, din care unul de prim ajutor calificat, s-au deplasat cu operativitate pe strada Sovata din municipiu, unde, utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, au pătruns în apartamentul indicat de apelant (situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe), găsindu-l pe proprietar căzut în holul locuinței, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală.
Echipajul de pompieri militari paramedici a acordat bărbatului, în vârstă de 75 de ani, îngrijirile necesare, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.