Noaptea Cercetătorilor Europeni este sărbătorită vineri, 28 septembrie 2018 în aproximativ 300 de oraşe europene. În România, evenimentul se va desfășura în peste 20 de orașe, printre care și Oradea.

Ca alte orașe de renume, Oradea va fi gazda unor experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii și adolescenți, concursuri şi multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea și promovarea științelor ca o direcție de urmat pentru noile generații.

Evenimentul va avea loc între orele 17.00 – 22.00 la Sala Polivalentă a Universității din Oradea și este destinat simultan copiilor și adulților pasionați de știință, care nu vor să rateze momentele în care cercetătorii vin să prezinte publicului cele mai noi descoperiri din laboratoare, invenții și proiecte din astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie. Vor avea loc demonstrații spectaculoase și concursuri cu premii pentru a recompensa creativitatea vizitatorilor.

Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

În România, prima ediţie a avut loc în 2005, în timp ce la Oradea, evenimentul a debutat în anul 2013. De la începuturi până în prezent, Noaptea Cercetătorilor a numărat peste 1,1 milioane de vizitatori. Ediția din 2017 a atras în România peste 35.000 de vizitatori.

Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului, oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Pe termen lung, evenimentul își propune să atragă noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor. Programul detaliat al evenimentului va fi postat pe site-ul Universității, pagina de Facebook și site-ul evenimentului.