Săptămâna trecută, Universitatea din Oradea a primit vizita domnului Hideki Shibata, General Manager of International Exchange Center de la Tokyo International University. Reprezentanții Universității din Oradea care au participat la întâlnire au fost prof.univ.dr Eugen-Victor Macocian, Prorector responsabil cu Managementul Cercetării și Relații Internaționale, doamna Carmen Buran, Șef Departament Relații Internaționale, prof.univ.dr. Teodor Mateoc, Decanul Facultății de Litere, prof.univ.dr. Madela Abrudan, Director de Departament în cadrul Facultății de Științe Economice și conf.univ.dr. Dorin Coita de la Facultatea de Științe Economice.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții celor două universități au vorbit despre posibilitățile de colaborare dintre cele două instituții. Domnul Hideki Shibata a declarat că universitatea pe care o reprezintă a dezvoltat relații mai ales cu țări din zona Asiei și din acest an vor să dezvolte legături de colaborare cu universități din Europa.

Prorectorul Eugen Macocian a salutat această idee, în contextul în care strategia de internaționalizare a Universității din Oradea prevede realizarea de acorduri de cooperare bilaterale în domeniul schimburilor academice și a cercetării cu cât mai multe universități din afara Uniunii Europene.

Pe parcursul întâlnirii au fost prezentate cele două instituții Universitatea din Oradea și Tokyo Internațional University. Un punct central al discuțiilor a fost programul Erasmus+, derulat de Universitatea din Oradea, prin care se pot realiza mobilități ale cadrelor didactice, doctoranzilor și studenților, precum și alte oportunități cum ar fi cercetarea științifică.

Domnul Hideki Shibata a făcut referire la programele în engleză organizate de Tokyo International University la care ar putea participa cadrele didactice și studenții Universității din Oradea, iar în replică, domnul prorector prof.univ.dr. Eugen -Victor Macocian a sugerat că studenții Universității din Tokyo ar avea o șansă extraordinară de a veni la Oradea, să studieze minim un semestru prin programul Erasmus+, care bugetează astfel de mobilități.

S-a discutat și despre oportunitatea de a avea un profesor invitat din Tokyo care să susțină cursuri de limba japoneză la Facultatea de Litere.

În încheierea discuțiilor a fost semnat un Acord de cooperare bilaterală, care reprezintă începutul oficial al colaborării dintre cele două instituții de învățământ superior. În baza acestui acord, studenții vor avea posibilitatea de a participa la acest program, începând cu cel de-al doilea semestru al anului universitar 2018-2019.

Această vizită și semnarea acordului de cooperare bilaterală reprezintă o concretizare a relațiilor stabilite în urma participării Universității din Oradea la târgul educațional European Higher Education Fair – EHEF – 2018, organizat de către Delegația Uniunii Europene în Japonia sub coordonarea Comisiei Europene, în mai 2018.

Prorectorul Eugen Macocian l-a invitat pe oaspetele din Tokyo la Biblioteca Universității din Oradea unde a semnat în Cartea de Onoare, după care au efectuat o vizită în campusul universitar. Domnul Hideki Shibata s-a arătat foarte încântat de arhitectura și istoria locului și mai ales de bisericuța de lemn din campusul UO.