Muzeul Orașului Oradea anunță lansarea identității vizuale și setul de elemente grafice care vor fi utilizate în cadrul tuturor acțiunilor de promovare, informare și prezentare. Identitatea vizuală a fost lansată azi, 17 decembrie în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc chiar la sediul Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural.
La eveniment au participat directorul Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea, viceprimarul Florin Birta, reprezentantul agenției de publicitate Globencer, Mihai Cristian Pop și fondatorul grupului Otter, Filip Schwartz, care va finanța MoO Kids, primul muzeu dedicat copiilor din regiunea noastră.
Viceprimarul Florin Birta a precizat: „În ultimii zece ani, Oradea a investit foarte mult în infrastructură pentru că, așa cum se știe, pentru a putea atrage turiștii trebuie să ai în primul rând o infrastructură rutieră adecvată, trebuie să ai fațade renovate, spații pietonale generoase, un centru al orașului bine pus la punct. Cu siguranță toate aceste investiții vor continua, dar vom pune un accent din ce în ce mai mare și pe ceea ce înseamnă partea culturală a orașului. Consider că ceea ce s-a realizat este un lucru foarte bun, pentru că orice muzeu are nevoie de o identitate vizuală, care este vitală pentru dezvoltarea și promovarea lui ca instituție. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în realizarea identității vizuale a Muzeului Orașului Oradea, pe d-na Angela Lupșea pentru perseverența și dedicarea de care a dat dovadă”.
Reprezentantul agenției de publicitate Globencer, Mihai Cristian Pop, a menționat că a avut în vedere în primul rând transformarea unei instituții muzeale într-o instituție de cultură: „Asta este ceea ce înțelege cultura vestică prin conceptul de muzeu. Trebuie să fii recunoscut prin simboluri. Acestea trebuie să reflecte obiectivele pe care le are respectiva instituție muzeală. Afară, muzeele sunt adevărate centre interactive de cultură și entertainment. Muzeul în epoca modernă trebuie să inspire comunitatea și să îi atragă în permanență pe turiști. Dacă va fi folosit bine, simbolul vizual pe care noi l-am creat va deveni pas cu pas cu adevărat iconic, iar oamenii vor dori să se asocieze cu el”.
Identitatea vizuala a fost creată pentru a da valoare, aspect și formă unitară Muzeului Orașului Oradea, localizat în Cetatea Oradea, și tuturor secțiilor care s-au lansat sau se vor lansa în anii care urmează.
Muzeul Orașului Oradea se aliniază cu instituțiile similare din Europa nu numai ca imagine, ci și ca nume. Pentru o comunicare facilă atât în limba română, cât și în limba engleză, noua identitate a muzeului are în centrul său acronimul MoO, Museum of Oradea fiind numele sub care vor fi create elementele de comunicare de circulație internațională, la târgurile de turism sau la conferințele muzeale.
Utilizarea acronimului MoO facilitează și acțiunile de comunicare pe canalele moderne de promovare de tip digital sau în social media.
Noua identitate a fost realizată cu sprijinul agenției de publicitate Globencer, cu implicarea domnului Mihai Cristian Pop și a fost coordonată de echipa de management a Muzeului Orașului Oradea.
Identitatea vizuală are ca punct de pornire un set de cercetări care au fost realizate atât în direcția produsului și serviciilor oferite de o instituție muzeală, cât și în direcția beneficiarilor și administratorilor muzeului. Au fost formulate concluzii de valoare care țin de partea istorică a muzeului și de direcția de viitor a acestuia. Pentru a avea un punct de pornire în construcția elementelor grafice, echipa de creație s-a dus foarte mult înapoi în timp pentru a preleva informații despre istoria orașului Oradea și chiar mai departe, informații despre istoria artei la nivel global, arta fiind o primă reflexie în mintea consumatorilor atunci când aud cuvântul muzeu. Imprimarea primelor axe de lucru s-a construit pe spirala lui Fibonacci, cunoscut matematician al Evului Mediu, care stă la baza principalelor opere de artă recunoscute la nivel global. Codul lui Fibonacci este considerat cea mai avansată incursiune în înțelegerea creației lumii în general. Aplicând spirala lui Fibonacci pe cele mai vechi reprezentări ale artefactelor Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul orașului Oradea, exact pe locul actualului Muzeu al Orașului Oradea, au fost obținute primele simboluri ale noii identități. Continuarea procesului creativ a avut la bază perspectivele instituției atât ca poziționare, cât și ca necesitate de aliniere la nivel european. A rezultat o identitate proaspată și modernă, de o simplitate evidentă. Noua identitate este versatilă și maleabilă pe foarte multe direcții actuale sau de viitor. Sub noua imagine, Muzeul Orașului Oradea poate dezvolta noi secții independente a căror individualitate să rămână distinctă. Mai mult decât atât, nouă identitate vizuală a fost creată pentru a permite evoluția muzeului spre zone creative. Având o imagine modernă și ușor avangardistă, se încadrează perfect în trendul muzeal european și mondial.
Noua identitate vizuala a Muzeului Oraului Oradea este în acest moment implementată în Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea.
Efectele produse de utilizarea noii identități în cadrul Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea l-au poziționat pe acesta, în opinia publică și în presa locală și națională, ca un muzeu modern, curat și valoros. Fonturile și modalitatea în care au fost structurate panourile de informare reflectă nu numai noua identitate vizuală, ci și setul de elemente grafice care o însoțesc.
MoO – Muzeul Oraului Oradea aduce odată cu noua identitate vizuală și o nouă direcție în cadrul muzeului din cetate – MoO Kids, primul muzeu dedicat copiilor din regiunea noastră. MoO Kids este un obiectiv de mare importanță pentru Oradea deoarece are ca scop desfășurarea unor activități culturale și de educare prin implicarea directă a celor care ne vor asigura șansa unui viitor. MoO Kids are și un prim partener, un finanțator în persoana domnului Filip Schwartz, fondator al grupului Otter.
De la panourile de semnalizare până la etichetele exponatelor și îmbrăcămintea personalului, noua identitate vine sa ofere o imagine unitară cu putere de impact și tracțiune pentru o instituție care trebuie și are potențial să se ridice la nivelul instituțiilor similare din Europa.