În cadrul conferinței de presă de marți, 23 iulie, Primarul Municipiului Oradea, domnul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul României a decis schimbarea regulilor de finanțare a proiectelor europene. Astfel, Oradea, oraș deja campion la atragerea de fonduri europene și datorită incapacității altor orașe de a semna contracte de finanțare, bani apoi redistribuiți administrațiilor care au pregătite proiecte, riscă să piardă nu mai puțin de 40 milioane de euro, Guvernul luând decizia de a prelungi data de depunere a proiectelor pentru orașele care până acum nu reușiseră acest lucru.

„Autoritatea de management din cadrul Programului Operaţional Regional a blocat contractarea proiectelor europene pentru oraşele care deja şi-au dublat sumele de bani europeni faţă de programările iniţile. Oradea a depus proiecte în număr mare, au fost acceptate, iar acum ne-au limitat la un procent de 100%. În loc să mai luăm 40 milioane de euro, acum ne-au blocat la aceşti bani”, a declarat Ilie Bolojan.

Mai multe proiecte pot fi blocate în această situație, proiecte precum reabilitarea Bulevardului Nufărul şi amenajarea de centre de cartier în zonele Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Parcul 1 Decembrie,  amenajarea a 6 hectare de parcuri în zone precum cartierele Grigorescu şi Soarelui sau străzile Ion Bogdan şi Ciheiului.

Există însă speranța ca Primarul Bolojan să convingă finanțatorii să se răzgândească, Primăria Oradea încercând presiuni asupra Ministerului Dezvoltării, motivul invocat fiind schimbarea regulilor în timpul jocului.

„Avem două abordări: să începem aceste lucrări pe bugetele noastre, cu riscul să nu se semneze contractul de finanţare, sau să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. E anormal însă să ai un proiect câştigat privind achiziţia a 20 de tramvaie noi, dar să nu ai linia de tramvai din cartierul Nufărul reabilitată”, a declarat edilul.