Sursă foto: EBIHOREANUL

Invitată la Oradea, în cadrul deschiderii adunării generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Ministrul Educației Naționale, doamna Ecaterina Andronescu nu a fost menajată de studenții veniți din întreaga țară, nemulțumiți în mod evident de starea învățământului universitar.

Alături de ministrul Andronescu, la ceremonia de deschidere au participat şi Cătălin Lazăr (consilier al secretarului de stat pe probleme de tineret, în cadrul Ministerul Tineretului şi Sportului), viceprimarul Oradiei, Florin Birta, rectorul Constantin Bungău, tânărul Marius Deaconu, Director al Departamentului de Politici Publice din cadrul Consiliului Tineretului din România (CTR) şi Antonia Pup, vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din România (CNE).

Ministrul Andronescu a rostit câteva cuvinte de început în care remarca trendul ascendent în performanța academică românească, menționând ca tot mai multe universități din țara noastră se află în diverse topuri ale universităților din Europa. A lăudat din nou faptul că educația a primit anul acesta 5,5% din PIB, deși analizele independente ale bugetului arată o cifră reală de doar 3,02%. Andronescu s-a arătat îngrijorată însă de numărul foarte mare de tineri care au părăsit țara noastră în ultimii ani și a cerut pe această cale sprijinul studenților pentru a remedia cumva situația. De asemenea, principala problemă, a indicat ministrul, o reprezintă învățămîntul preuniversitar, care este până la urmă în opinia dânsei, sursa de materie primă pentru învățământul universitar. Discursul a fost încheiat într-o notă de colaborare și dialog cu mediul studențesc, ministrul Andronescu arătându-se a fi dispusă la întâlniri cu reprezentanții studenților. Judecând după un ropot discret de aplauze, un gest mai degrabă de protocol decât de apreciere, cei prezenți în sală nu au părut a fi impresionați însă de cuvintele ministrului.

Un ropot cald de aplauze a primit în schimb Antonia Pup, vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din România (CNE), care i-a amintit doamnei ministru de problemele reale ale învățământului din România, unde copii încă învață în școli fără apă curentă și toalete în curte, dar le-au fost în schimb promise tablete și table inteligente. Ministrul a ținut să răspundă prompt că această problemă se va rezolva sigur în cursului acestui an.

După un discurs scurt al tuturor celor prezenți la prezidiu, a fost momentul întrebărilor pentru doamna Andronescu, iar studenții prezenți în sală nu au avut rezerve în a își exprima nemlulțumirile în privința burselor foarte mici, locurilor puține din cămine sau de lipsa de transparență a universităților cu privire la evaluarea profesorilor sau a cuvântului studenților în alegerea decanilor. Răspunsurile ministrului au fost cel puțin vagi, menționând că studenții au deja un cuvânt de spus în privința alegerii decanilor, iar performanțele profesorilor sunt analizate într-un mod extrem de serios și eficient. O intervenție apreciată cu aplauze însă a fost a vice primarului orașului Oradea, domnul Florin Birta, care a menționat că Primăria Oradea se implică cu fonduri proprii pentru construcția de cămine studențești și are un interes direct în a dezvolta Universitatea Oradea.

Având și alte întâlniri, ministrul s-a scuzat pentru timpul scurt alocat întrebărilor, dar a apreciat frumusețea Sălii Mari a Primăriei Oradea, aflându-se, spunând dânsa,  între două picturi uriașe ale Regelui Ferdinand și Mihai Viteazul. Orădenii aflați în sală au tresărit amuzați în urma acestei declarații, deoarece, deși într-adevăr în una dintre picturi este reprezentat Regele Ferdinand alături de Regina Maria în piața mare a orașului, pictura peretelui opus îi prezintă pe Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe regele Vladislav Jagiello la Oradea.  Cele două picturi pot fi văzute mai jos.