Marcus Ginyard este noul jucător al CSM CSU Oradea. Originar din Statele Unite ale Americii, jucătorul în vârstă de 31 ani se află la primul contact cu baschetul românesc.

Înalt de 1.96 metri, Ginyard cântărește 97 kilograme și este extremă. El a studiat la universitatea North Carolina și se află la cel de-al 9-lea sezon din cariera profesionistă. Marcus este licențiat în comunicare, absolvind cursurile universității North Carolina at Chapel Hill în vara anului 2010.

Ginyard s-a născut în Rochester, statul New York. A descoperit jocul de baschet încă de la vârsta de 5 ani. El a evoluat la nivel de liceu pentru Bishop O’Connell High School. La nivel universitar a jucat pentru North Carolina Tar Heels între 2005 și 2010, sub comanda legendarului antrenor Roy Williams.

Cariera profesionistă a lui Ginyard a demarat în sezonul 2010/11, după ce de-a lungul verii lui 2010 a evoluat în NBA Summer League. Marcus a jucat pentru BBC Bayreuth (Germania), după care a trecut la Ironi Nahariya (Israel – liga a 2-a, sezonul 2011/12), Anwil Wlocklawek (Polonia, 2012/13), Azovmash Mariupol (Ucraina și Liga VTB, 2013/14), Stelmet Zielona Gora (Polonia, 2014), Westchester Knicks (G-League, 2014/15), Panionios (Grecia, 2015), Nantes Atlantique (Franța – liga a 2-a, 2015/16), Energa Czarni Slupsk (Polonia, 2016/17) și Rabotnicki (Macedonia, 2017/18).

Cu excepția angajamentului în NBDL și a celui de la Zielona Gora, Marcus a fost titular în toate echipele pentru care a jucat. În sezonul 2017/18, alături de Rabotnicki, Ginyard a avut 35 prezențe cu medii statistice de 15.9 puncte, 5.1 recuperări, 2.2 pase decisive și 1.7 intercepții cu un procentaj de 37% la aruncările de trei puncte. El a devenit campion al Macedoniei, reușind să detroneze pe MZT Skopje, formație a cărei serie de șase titluri naționale consecutive a fost oprită de Ginyard și Rabotnicki.

Încă de pe vremea când juca în campionatul universitar nord-american, Marcus Ginyard a fost considerat un jucător defensiv de excepție datorită efortului depus, a calităților fizice și atletice, respectiv a interesului manifestat în a-și ajuta echipa în apărare. Totodată, el este un bun aruncător de la distanță. Are un IQ baschetbalistic apreciat și dispune de o bună calitate atletică. Ginyard evoluează cu regularitate la poziția 3, însă a fost utilizat de-a lungul carierei, în funcție de nevoile propriei echipe la pozițiile 2 și 4. De altfel, el are capacitatea de a asimila informații și de a înțelege acțiunile propriei echipe, astfel încât poate acoperi poziții multiple în ambele faze ale jocului.

Meticulos, atât pe terenul de baschet, cât și în afara lui, Marcus acordă o atenție deosebită comunității. El este implicat în diferite activități ale universității North Carolina, iar de-a lungul verii organizează o tabără de baschet ce îi poartă numele. Totodată el are un portofoliu foarte interesant, suporterii fiind ținuți la curent cu activitățile lui Ginyard prin intermediul site-ului propriu ce poate fi accesat aici.