Viceprimarul Florin Birta a anunțat în conferința de presă de luni, 15 iulie, demararea procedurii pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare în Municipiul Oradea prin contract de concesiune.

„În 22 ianuarie 2008 a fost încheiat un contract cu firma RER de concesiune a serviciului de salubritate, pentru 8 ani de zile, care a fost valabil până în 2016. Conform legislației în vigoare, acest contract a fost prelungit cu încă patru ani, în baza unor investiții făcute de către firma de salubritate: 550 de incinte pentru colectarea deșeurilor menajere, plus construcția a două puncte de colectare selectivă a deșeurilor (în zona străzii Thurzo Sandor și cel care se va construi în zona străzii Uzinelor). În 22 ianuarie 2020 va expira contractul de concesiune cu firma RER, municipiul Oradea fiind împuternicit să organizeze licitația pentru salubritate pe zona Oradea”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Caietul de sarcini pentru serviciul public de salubrizare în Municipiul Oradea prin contract de concesiune a fost postat în SICAP (platforma publică de achiziții publice), termenul limită de depunere a ofertelor fiind 14.08.2019. Estimarea valorii contractului este de 481.190.882 lei fără TVA.

Concesionarea serviciului public de salubrizare în Municipiul Oradea este pe o perioadă de 8 ani, începând cu data intrării în vigoare a  contractului de concesiune.

Alături de activităţile de până acum ale serviciului public de salubrizare,  a fost introdusă o operațiune nouă de întreținere permanentă pe perioada de zi a curățeniei căilor publice în  zona centrală  (Piața Unirii, pasajul Vulturul Negru, Piața Regele Ferdinand I, str. Vasile Alecsandri, str. Republicii pietonal, Piațeta magazin Crișul-str. Republicii, str. Aurel Lazăr, str. Libertății, căi rutiere și pietonale exterioare Cetății Oradea). Programul orar de execuție a operațiunii va fi între orele  8.oo -22.oo.

De asemenea, după încheierea contractului de concesiune, Primăria Municipiului Oradea, în derularea activității de colectare separată şi transport separat al deşeurilor menajere şi al deşeurilor similare, împreună cu operatorul serviciului public de salubrizare va stabili metodele de implementare pentru instrumentul economic „plătește pentru cât arunci”, în conformitate cu OUG nr.74/2018 sau alte acte normative în vigoare.