În cursul nopţii de miercuri spre joi, 28 noiembrie a.c., patru echipaje din cadrul Stației de Pompieri Ștei, din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat, au fost mobilizate pentru gestionarea unei situații de urgență produsă la o gospodărie situată în localitatea Lunca.

    În momentul sosirii forţelor de intervenţie la locul evenimentului, în aproximativ 6 minute de la primirea apelului prin Sistemul Unic 112, incendiul, observat și sesizat de un vecin al proprietarului gospodăriei incendiate, se manifesta cu violenţă la construcţiile auxiliare din cadrul gospodăriei, ameninţând să se propage la locuinţa lipită de una dintre anexele afectate de flăcări.

    Pompierii militari au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, dispozitivul adoptat vizând localizarea şi lichidarea focarelor de incendiu şi protecţia locuinţei care avea acoperișul comun cu una din anexele incendiate. Acţiunea de stingere a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate în construcţiile auxiliare afectate de flăcări (cherestea, hârtii, lemne de foc, lichide combustibile etc.), ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi de fum.

     Ca urmare a producerii evenimentului, au ars acoperişul comun al construcțiilor auxiliare (bucătărie de vară, adăpost de animale, garaj și magazie de lemne), două animale (porci), atelierul și unelte depozitate în interiorul acestuia.

    Pompierii militari au reușit să salveze locuința, cinci animale (porci) și parțial, construcțiile auxiliare afectate de flăcări, din cadrul gospodăriei.

    Din fericire, nu au existat persoane rănite.

    Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de un conductor electric improvizat.

 

  •  

    De la începutul lunii octombrie a.c. până în prezent, la nivelul judeţului Bihor s-au produs 38 de incendii ale căror cauze probabile le-au constituit instalaţiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate, în unele cazuri acestea soldându-se cu pagube materiale importante.

    În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

 

  • Nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.