În cursul zilei de luni, 12 noiembrie, în jurul orei 20.40, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat, prin intermediul numărului unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință situată pe strada Sofiei din municipiul Oradea.

La adresa indicată de apelant s-au deplasat cu operativitate trei echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de lucru la înălţime, două echipaje din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și al Gărzii 1 Mai și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la acoperișul locuinței, existând pericolul extinderii la întreaga casă și la locuința învecinată (aceasta fiind situată la mai puțin de un metru de focare și având acoperișul lipit de cel afectat de incendiu).

Pompierii militari au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia clădirii situate în imediata proximitate, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia la încăperile locuinţei al cărei acoperiş era afectat de flăcări, precum și la casa învecinată.

Acţiunea de stingere a fost finalizată în mai puțin de o oră, echipajele acționând în continuare la fața locului până la ora 22.00, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un coș de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Ca urmare a producerii incendiului au ars acoperișul casei, pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați și tavanul din rigips dintre mansardă și pod și s-au degradat elemente de mobilier din camerele situate la mansardă.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.