În noaptea dinspre 12 spre 13 iunie, a avut loc pe raza municipiului Oradea, respectiv în zonele publice, spațiile verzi și cursurile de apă din Oradea, a II-a etapă a lucrărilor de dezinsecție, care s-au executat prin tratament la sol.
Rolul acestor lucrări este distrugerea insectelor generatoare de disconfort (tânțari, muște etc.) în faza de adult și larve.
Toxicitatea insecticidelor folosite este redusă. Astfel, K’othrine Profi EC 250 este un insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor adulți (inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika), iar Biopren 250 LML este un produs insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor aflați în stadiul de larvă.
Produsele sunt avizate de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide și fac parte din grupele Zi si Xn de toxicitate și se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană.
Se recomandă populației să evite contactul insecticidului cu ochii.
La noapte vor fi executate și tratamentele fitosanitare la arbori și arbuști – etapa I și tratamentele fitosanitare pentru combaterea larvei miniere Cameraria Ohridella la frunzele de castan etapa I, pe domeniul public al Municipiului Oradea.
Toxicitatea substanțelor folosite este de asemenea redusă: Calipso 480 SC, TOPSIN 70 WDG, Nissorun 10 WP, Fastac Active, Systhane Forte și/sau alte produse specifice, avizate de Ministerul Agriculturii, nu dăuneaza sănătații oamenilor și animalelor.
Și în cazul acestora se recomandă populației să evite contactul insecticidelor cu ochii.