Proiectul “Marionetele La Școală” organizat de către Fundația Culturală Festivalul Internațional de Teatru Oradea și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional se apropie de final!

De la demararea proiectului, acum mai bine de 5 luni, s-au realizat o serie de activităţi care au condus spre rezultatul final – Atelierele de teatru cu marionete pentru copii.

Beneficiarii direcţi ai acestor Ateliere au fost elevi şi copii de vârste diferite, din cadrul instituțiilor partenere în proiect: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Popești, cu sediile din Popeşti şi Marghita, și Asociaţia „PRIETENIA” Popeşti.

Pentru a susţine aceste Ateliere cu copiii, iniţial s-au desfăşurat mai multe etape pregătitoare:

În primă fază s-a realizat documentarea şi instruirea echipei artistice despre marionetele clasice din Cehia la partenerul din proiect, Compania de Teatru Karromato din Praga.

Pe urmă s-au conturat schițele scenografice ale păpuşilor şi ale decorurilor pictate, ca mai apoi să se treacă la construcția propriu zisă a acestora.
Scenografa Oana Cernea şi sculptorul-butafor Răzvan Chendrean au reuşit să construiască, să picteze şi să îmbrace 15 marionete cu tijă şi fire, absolut minunate, care îi vrăjesc pe toţi participanţii indiferent de vârstă.

Datorită detaliilor foarte realiste ale vestimentaţiei şi ale picturilor, s-au născut nişte păpuşi pe care copiii le-au personificat extrem de repede ca fiind elevi, adolescenţi, copii populari, cuminţi, rapperi, tocilari, profesori, hackeri, directori, hoţi, bunici, cântăreţi, actori, politişti sau chiar spiriduşi şi marţieni. Marionetele au prins viaţă în decorurile pictate ale Oanei Cernea, care ne trimit cu gândul la locaţii pe care participanţii le-au recunoscut cu uşurinţă: Piaţa Unirii din Oradea, Cetatea Oradea, o sală de clasă, curtea şcolii, o cameră de copil, parcul de joacă, Poiana Ponor din Apuseni sau un cabinet de consiliere.