Primarul Ilie Bolojan a prezentat vineri, 9 noiembrie 2018, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect important la care lucrează Primăria Oradea, cel care privește limitarea congestiei rutiere la ieșirea din Oradea înspre Arad, în zona girației situată sub pasajul de peste șoseaua de centură.

Deoarece ieșirea din oraș spre Arad nu este fluentă, municipalitatea își propune să realizeze patru bretele, care să asigure virajul dreapta înainte de girație, atât către Sîntandrei cât și către celelalte direcții.

„La ieșirea din oraș, cele două bretele care sunt pentru viraj înspre dreapta, deci tot ce este în dreapta ieșirii înspre Arad, sunt în cea mai mare parte realizate. Acum am demarat lucrul la cel de-al doilea proiect, la bretelele care sunt în partea stângă a drumului care asigură ieșirea către Arad. Acolo va fi un complex de proiecte, vor fi trei proiecte: o bretea care va permite viraj dreapta venind dinspre centură și intrând pe Calea Aradului, fără așteptare în girație, a doua bretea este cea care va permite intrarea dinspre Arad și viraj dreapta spre centură, de exemplu spre Leroy Merlin, fără așteptare în girație și un lucru important pe care am considerat că trebuie să-l asigurăm cu aceste lucrări este o legătură pietonală între stația de tramvai care va fi amenajată imediat lângă Peța și zona comercială Era Shopping”, a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinței de presă.

Această alee pietonală și pentru bicicliști va subtraversa atât cele două bretele cât și actualul pasaj. Subtraversarea va fi amenajată exact pe amplasamentul pe care în momentul actual există o subtraversare gândită pentru scurgerea apelor, având în vedere că apele au fost redirecționate. În acest fel, cei care doresc să ajungă în zona Era Shopping Park cu bicicleta sau pietonal, o vor putea face fără să se mai intersecteze cu zona pe care mașinile o traversează.

Studiul de fezabilitate va fi finalizat până în data de 15 ianuarie 2019, municipalitatea propunându-și executarea lucrărilor până în toamna anului viitor, în așa fel încât bretelele să rezolve circulația auto în zona respectivă, iar aleea pietonală să asigure accesul în zona comercială.