Primarul Ilie Bolojan a împlinit luni, 18 iunie, 10 ani de când se află în funtea Primăriei Oradea, prilej cu care a făcut un bilanţ al acestei perioade. Una dintre cele mai importante realizări este dezvoltarea economică, care a dus la crearea a peste 18.000 de locuri de muncă, existând însă şi câteva eşecuri, printre care, referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul.
În 2008, Ilie Bolojan câştiga primul mandat de primar, în 18 iunie având loc şedinţa de constituire a Consiliului Local Oradea în care noul primar a depus jurământul. Printre domeniile importante pe care Oradea le-a avut în vedere în cei 10 ani de administraţie liberală, se numără dezvoltarea economică, prin parcurile industriale înfiinţate. „În 2008, Oradea era oraşul cel mai puţin industrializat din partea de vest a României. Parcurile industriale au creat condiţii, au atras companii, fiind un proiect pe care eu cred că l-am reuşit. Astăzi avem peste 96.000 locuri de muncă în Oradea, faţă de 78.000 în 2008”, a afirmat Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă. La infrastructura rutieră, pot fi amintite, printre altele, lărgirea la patru benzi a centurii Oradiei, asflatarea de drumuri şi construirea de poduri, care au contribuit la fluidizarea circulaţiei. Un alt domeniu important este cel privind eficienţa energetică, Bolojan menţionând reabilitarea CET-ului și a sistemului de termoficare, care au dus la rezolvarea problemele legate de poluare. Edilul şef a vorbit şi despre domeniul serviciilor publice, menţionând că un oraș nu poate funcționa bine fără servicii publice de calitate, iar în Oradea s-au făcut progrese importante în domeniul salubrizării, dar și în felul în care arată azi piețele, cimitirele. Un alt domeniu important a fost sănătatea, Bolojan amintind că municipalitatea a preluat în administrare spitalele orădene. „În toată țara sunt cam 130 de milioane euro investiți în acești ani. Spitalele noastre, Județeanul și Municipalul, au investiții realizate din bugetele proprii sau din alocările Primăriei, de aproximativ şapte milioane euro: cinci milioane la Județean și două milioane la Municipal”, a precizat primarul. În domeniul educației, Bolojan a menţionat că, pentru prima dată după 1989, s-au construit în Oradea grădinițe, școli, dar și un nou campus. În privinţa Centrului Istoric, primarul a afirmat că acesta îşi recapătă, treptat, imaginea de odinioară, în urma reabilitărilor realizate prin impunerea unor măsuri nepopulare: supraimpozitarea sau impunerea unor orare de funcționare pentru magazinele din centru.
În perioada următoare, în Oradea, se vor derula investiții importante susținute din bani europeni, în mai toate domeniile de dezvoltare ale orașului. Astfel, vor fi achiziționate cel puțin 10 tramvaie noi, vor demara lucrările la continuarea liniei de tramvai Calea Aradului – malul Peței – Universitate – Cantemir, apoi vor fi asfaltate mai multe străzi pentru a crea condițiile necesare extinderii transportului public. Oradea este singurul oraș din România care a depus cerere de finanțare pentru etapa a III-a de reabilitare a rețelelor de termoficare, astfel că vor fi înlocuiţi alţi 25 km de magistrale şi vor fi modernizate punctele termice. Alte lucrări amintite au fost reabilitarea termică a spitalelor şi a câtorva unităţi de învăţământ, construirea unei grădiniţe, reabilitarea Podului dacia, construirea a două pasaje peste drumul de centură etc.
Printre proiectele cu probleme, Bolojan a aminitit parcarea subterană de pe strada Independenţei, Dealul Ciuperca şi partea de pardoseală a Palatului Vulturul Negru. Un eşec este considerat referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul, primarul considerând că o alocare de 50.000 de euro pentru promovare ar fi dus la prezenţa de 30% la urne.
Principalele direcții de dezvoltare pe care municipiul Oradea le va urmări în continuare sunt: conectivitatea rutieră și aeriană a orașului, colaborarea cu Universitatea Oradea, adaptarea învățământului orădean la realitățile pieței muncii, digitalizarea/dezvoltarea IT şi punerea în valoare a patrimoniului cultural orădean.