Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a fost condamnat luni de Tribunalul Bihor la 8 ani de închisoare cu executare într-un proces intentat de DNA. În acelaşi dosar, a mai fost condamnat, la 4 ani de închisoare, omul de afaceri bihorean, Beneamim Rus, patronul grupului de firme Selina.

Judecătorii bihoreni au decis ca fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, să execute o pedeapsă de 8 ani de închisoare în regim privativ de libertate. Conform Bihoreanul, în sarcina sa au fost reţinute patru infracţiuni de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. De asemenea, i se interzice dreptul de a fi ales în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. La rândul său, omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Şi acesta a primit interdicţie de a exercita o funcţie publică, precum şi de a conduce societăţi comerciale pe o perioadă de 5 ani.

Pe lângă pedepsele privative de libertate, instanţa a dispus și aspre sancțiuni financiare în sarcina celor doi. Astfel, Alexandru Kiss are de achitat peste 5,5 milioane de euro, iar Beneamin Rus, peste 3 milioane de euro.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, motiv pentru care judecătorii au dispus menţinerea popririlor şi sechestrelor instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 5.554.054 euro, în privinţa lui Kiss, respectiv 3.063.109 euro, în cazul lui Rus.