Deputatul de Bihor Florica Cherecheș continuă să se intereseze de măsurile luate de guvern în legătură cu cele două batale cu deșeuri industriale extrem de periculoase ce necesită ecologizare, se arată în comunicatul de presă transmis de biroul parlamentar.

Vă reamintim, cele batale se află pe raza comunei Derna, județul Bihor, unul aparținând companiei SC PETROL DERNA SA, societate aflată în insolvență, iar al doilea batal aparține Statului Român, notându-se drept de administrare operativă în favoarea Ministerului Industriei Grele.

Deși autoritățile locale au sesizat gravitatea situației Prefecturii, Ministerului Mediului, Administrației Fondului de Mediu și Avocatului Poporului, până la această oră nu s-au luat nici un fel de măsuri concrete pentru rezolvarea situației. Ba mai mult, acum câteva săptămâni, la Oradea, Ministrul Mediului, Doamna Grațiela Gavrilescu își recunoștea public neputința sau incompetența spunând  că deocamdată nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice, dar că un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la Petrol Derna SA. Se pare că acest grup de lucru ar fi format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de finanțe și de justiție. Cu un guvern care deține o majoritate absolut confortabilă în Parlament, întrebarea este: de la cine așteaptă doamna ministru soluții?

Cu toate că există acest grup de lucru, la întrebarea adresată Ministerului Mediului acum câteva luni de  deputatul Florica Cherecheș, referitoare la soluțiile concrete pentru finanțarea necesară ecologizării celor două batale, Doamna Ministru a răspuns că nu are competența de a identifica fonduri pentru ecologizare și a pasat problema Ministerului Finanțelor și Administrației Fondului de Mediu. Problema e de mare gravitate și e în atenția Comisiei Europene care a inclus aceste batale pe lista neagră a deșeurilor neconforme, obiect al cauzei C-30/17, Comisia Europeană împotriva României.

Doamna deputat a continuat seria interpelărilor, solicitând Administrației Fondului de Mediu detalii cu privire la procesul de soluționare a situației. În răspunsul primit recent (anexat acestui comunicat) se menționează că „se află în procedură de avizare interministerială un Memorandum privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme de pe teritoriul României”. De asemenea, Ministerul Justiției lucrează la o metodă de a trece cele două batale în proprietatea Unităților Administrativ Teritoriale, ca apoi să poată fi identificate surse de finanțare pentru ecologizare. Ni se spune că în ultimii ani au fost efectuate vizite la fața locului, s-au înființat  comisii și s-au elaborat rapoarte, dar acțiuni concrete care să aducă îmbunătățiri reale problemei nu au avut loc și nici nu e menționat un termen până la care va fi soluționată problema. Culmea e că există posibilități de finanțare europeană pentru astfel de situații, dar ele nu sunt accesate, fie din cauza indiferenței, fie a incompetenței. Între timp, având în vedere fenomenele meteorologice extreme cu ploi torențiale care pot apărea oriunde în țară  pe neașteptate, situația e extrem de critică, iar riscul unui dezastru ecologic foarte ridicat. Multe locuințe se află în aval de batalul numărul 2, fiind astfel expuse scurgerilor de de gudroane acide în urma unor ploi abundente.

Este încă un exemplu cât se poate de evident că guvernarea PSD-ALDE nu are capacitatea de a gestiona problemele grave cu care se confruntă comunitățile din țara noastră.

Această situație nu mai poate fi tratată cu indiferență și neglijență de autoritățile centrale, vrem preocupare reală și soluții rapide!