Arta naivă rezonează din nou, ca în fiecare an în această perioadă, cu sufletele orădenilor, prin expoziţia „Cronologia timpului” a pictorului naiv Mircea Cojocaru, aflată pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional.

Expoziţia „Cronologia timpului”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Oradea Heritage, va avea vernisajul joi 1 august, ora 16:30, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în 8 septembrie. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Născut la 2 august în comuna Schela, Mircea Cojocaru a terminat toate şcolile la oraş, în Galaţi: şcoala generală, apoi Liceul Metalurgic. A avut un singur loc de muncă, o viaţă întreagă, la Combinatul Siderurgic Galaţi. În 1985 a absolvit Şcoala Populară de Arte din Galaţi, ale cărei cursuri le-a urmat timp de cinci ani. Văzând talentul său, profesorii l-au înscris la Cenaclul „Camil Ressu”, unde se adunau toţi artiştii din Galaţi. Încurajările colegilor de la cenaclu i-au prins bine lui Mircea Cojocaru, acesta progresând foarte mult în arta naivă. A fost membru al cenaclului timp de 15 ani.

Prima expoziţie personală a vernisat-o în 1980, la Librăria Centrală din Galaţi. Au urmat alte expoziţii personale, la Teatrul Dramatic, Teatrul Muzical şi alte instituţii de cultură din oraş, apoi la Bucureşti, Iaşi, Vaslui, Piteşti, Constanţa şi alte oraşe din ţară. De asemenea, a vernisat câteva expoziţii personale împreună cu pictoriţa Ioana Gheorghiu. Artistul naiv are, de asemenea, numeroase expoziţii colective în ţară şi în străinătate (Belgia, Canada, Franţa, Luxemburg, Israel, Spania, Italia, Statele Unite etc.).

Mircea Cojocaru participă la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, ce are loc anual, în luna octombrie, la Oradea, fiind membru al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.