Elevii și studenții orădeni, sfătuiți de polițiștii de prevenire despre cum să se protejeze de fraudele sau agresiunile comise prin intermediul Internetului, în cea de-a doua zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.
Marți, 23 mai, în cea de-a doua zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat activităţi preventive în vederea creşterii gradului de siguranţă în mediul on-line.
Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ – preventive, privind siguranţa pe Internet a copiilor și tinerilor, sub genericul „Siguranță în mediul on-line”.
În cadrul întâlnirii cu polițiștii, adolescenții au fost informați despre riscurile pe care le prezintă lumea virtuală pentru copii și tineri, precum hărţuirea sau ameninţarea, furtul de date personale, expunerea la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante, dar și despre drepturile de autor, traficul de persoane, cu accent pe regulie de autoprotecție în mediul virtual.
Copiii au fost informați despre modalitățile de comitere a hărţuirii, cunoscută drept cyberbullying, atunci când are loc pe Internet, despre cum acționează agresorii on-line, despre ademenirea online, prin apropierea de victimă, prin atenţie sporită, bunătate, schimburi de muzică, cunoaşterea hobby-urilor copilului, empatizarea cu eventuale probleme ale acestuia și despre faptul că unii agresori întreprind demersuri de a se întâlni cu copii racolaţi în acest mod. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis copiilor prezenți numeroase recomandări preventive, despre cum să se protejeze pentru a nu cădea victimă infractorilor din mediul on-line.
De asemenea, în intervalul orar 11.30 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și prevenire a Criminalității și poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au fost prezenți în campusul Universității Oradea, unde, sub genericul „Siguranță, la un click distanță!”.
Polițiștii bihoreni au interacționat cu studenții pe tema siguranței acestora atunci când fac cumpărături online, despre cum să-și securizeze cardurile bancare, parolele pentru conturile on-line, dar și despre diferite tipuri de fraude online, cărora le pot cădea victime.
Astfel, studenții au fost sfătuiți să acorde o atenție sporită link-urilor pe care le accesează, să evite să acceseze email-uri, SMS-uri, sau pagini web care promit câștiguri mari în schimbul unui click, pentru a nu cădea victime înșelăciunilor comise on-line.
De asemenea, în cadrul întâlnirii cu studenții, polițiștii i-au sfătuit să își instaleze un antivirus și să îl păstreze actualizat, să folosească parole puternice, cum să se ferească de linkurile cu scripturi malițioase, să nu folosească aplicații care ridică suspiciuni sau care provin de pe site-uri care nu prezintă încredere, să încerce să folosească pentru navigare doar dispozitivele personale, să își facă cumpărăturile online doar de pe site-uri sigure și să fie atenți la prieteniile pe care le leagă on-line.
Totodată, în intervalul orar 13.30 – 15.00, polițiștii bihoreni vor desfășura o acțiune stradală, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul, dar și în zona pietonală de pe strada Republicii din Oradea, eveniment în cadrul căruia vor interacționa cu cei prezenți, pe tema siguranței în mediul online.
Reamintim că, în perioada 22 – 26 mai, la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.
Sursa: Realitatea de Bihor