Cea mai importantă comunitate locală după majoritatea românească este cea maghiară, care reprezintă aproximativ 25% din totalul populației orașului. În fiecare an, Visit Oradea cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea dedică un eveniment acestei comunități, eveniment prin care sunt promovate tradițiile, specificul și istoria comună pe care o împărtășim.
Ediția 2019 a Zilelor Culturii Maghiare este mult diferită față de ediția de anul trecut, din mijlocul lunii septembrie 2018. Astfel, Zilele Culturii Maghiare a fost mutată în perioada 23-25 august, în Cetatea Oradea, fiind precedată de 2 evenimente extrem de importante, Carnavalul Florilor Oradea și Concertul HAVASI, în data de 21 august.
Detalii legate de aceste evenimente culturale au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, precum și Zatykó Gyula, consilier al primarului.
Carnavalul Florilor Oradea
Este un eveniment cu tradiție îndelungată, pe care Primăria Municipiului Oradea, prin APTOR, îl organizează în parteneriat cu Primăria orașului Debrecen și compania Főnix (compania care construiește carele alegorice). Aflat la ediția cu numărul 14, evenimentul din acest an se va desfășura în totalitate în Piața Unirii, în data de 21 august 2019, începând cu ora 12:00.
Din cauza lucrărilor deja demarate și care vor fi începute pe diferite artere importante din oraș, ediția din acest an a Carnavalului Florilor Oradea nu va mai parcurge un traseu pe bulevardele din Oradea. În schimb, carele alegorice vor fi aduse direct în Piața Unirii, unde vor fi expuse pe tot parcursul zilei.
Programul artistic dedicat acestui eveniment va începe la ora 12:00, când pe scena secundară din Piața Unirii vor putea urca trupe de majorete, dansuri folclorice sau alte forme de manifestare culturală. Scena va fi amplasată în spatele statuii Regelui Ferdinand, în zona carelor alegorice.
„Așteptăm artiștii locali sau din județ să participe alături de noi la acest program, oricine poate să se înscrie la programul de pe scenă, prin completarea formularului de înscriere din link-ul următor, până la data de 16 august.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDOAgGWxQPWRS7R96ySbE5W4NUsFZ3-jg9nlQu1L563Rls9A/viewform„, a menționat Mihai Jurca.
În funcție de numărul de înscrieri, programul artistic va începe de la ora 12:00 și se va desfășura până la ora 17:00, când carele vor porni în traseul din județul Bihor.
Mihai Jurca a amintit de asemenea că în acest an vor sosi în Oradea 5 care alegorice din Debrecen. Carul comun al municipiului Oradea și orașulului Debrecen va reprezenta tradițiile celor două orașe și comunități prin dansatori în costume populare tradiționale.
Carul comun va fi prezentat în data de 20 august la Debrecen, în cadrul ediției aniversare de 50 de ani a acestui frumos eveniment. La defilarea din Debrecen, carul comun va fi însoțit de Ansamblul Folcloric Bihorul, care va avea dansatori îmbrăcați în port popular maghiar și românesc și care vor interpreta dansuri specifice celor două culturi și tradiții.
După finalizarea evenimentelor din 20 august, carul comun alături de alte 4 care alegorice va porni spre Oradea. Celelalte care alegorice care vor ajunge la Oradea sunt:
– Carul Legendei Sfântului Ladislau – realizat pentru vizita Papei din România;
– Lumea Modei – realizat de magazinul Forum din Debrecen;
– Dă-ne azi, pâine cea de toate zilele – carul comun al Consiliilor Județene Bihor și Hajdú-Bihar
– Dansul Leului alb și roșu – carul comun al regiunii Tayoma din Japonia și al orașului Debrecen.
În jurul orei 17, carele alegorice vor porni din Piața Unirii pentru a parcurge traseul prin județul Bihor.
HAVASI Symphonic
Seara zilei de 21 august se va încheia cu un spectacol de gală în Piața Unirii, susținut de unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii. Concertul este organizat de APTOR cu susținerea Primăriei Municipiului Oradea și continuă tradiția deschisă anul trecut cu concertul Orchestrei celor 100 de viori din Budapesta. Doritorii mai pot cumpăra ultimele aproximativ 50 de bilete prin intermediul platformei Iabilet.ro. Încasările din vânzarea biletelor se vor investi în organizarea evenimentului (chirie scaune, security, amenajare perimetru etc.) iar nivelul accesibil al costului biletelor a fost posibil datorită faptului că biletele au fost subvenționate de Primăria Oradea, prin APTOR, a declarat Mihai Jurca.
Pentru acest concert au fost puse deja în vânzare 2200 de locuri pe scaune în Piața Unirii. Acestea vor fi amplasate pe zona albă din piață, scena urmând să fie amplasată în spatele stației de tramvai.
„Perimetrul rezervat publicului va fi restricționat celor care dețin bilet și va fi împrejmuit cu garduri. Accesul în zona de concert se va putea face începând cu ora 18:30. Accesul în perimetrul evenimentului nu este permis cu obiecte de mari dimensiuni (mai mari decât o coală A4), mâncare, sticle de apă (indiferent de material sau capacitate) sau alte băuturi. În perimetrul rezervat evenimentului vor fi amenajate 2 baruri, de unde spectatorii vor putea achiziționa diverse băuturi. Fiecare persoană care va intra în perimetrul de eveniment va trece printr-un control corporal și al genților, fiind interzise genți de mari dimensiuni. Persoanele care nu se supun controlului de securitate sau nu renunță la obiectele interzise nu vor putea să-și ocupe locul în zona de eveniment. Fiecare scaun va fi numerotat conform planului de locuri”, a menționat directorul APTOR.
Totodată, Mihai Jurca a rugat pe cei care au bilet la concert să urmărească în continuare pagina facebook a evenimentului, deoarece acolo vor fi postate toate noutățile legate de eveniment.
Datorită agendei extrem de încărcate a artistului, concertul nu poate fi reprogramat în cazul unei situații de forță majoră sau avertizări meteo de vreme severă. În situația unei ploi, neînsoțite de avertizare meteo de vreme severă (cod roșu), concertul se va organiza, iar în situația anulării concertului, costul biletelor va fi restituit în totalitate publicului.
Zilele Culturii Maghiare
În ceea ce privește Zilele Culturii Maghiare, detalii legat de acest eveniment au fost prezentate de către Zatykó Gyula.
Domnul Zatykó a menționat că timp de 3 zile comunitatea maghiară din Oradea și nu numai, este invitată la cea de-a 3 ediție a Zilelor Culturii Maghiare organizate de APTOR, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Sfântul Ladislau. Programul ediției din acest an a fost gândit pentru a pune în valoarea tradițiile maghiare și va avea numeroase zone și activități dedicate familiilor și copiilor.
„Toate evenimentele dedicate acestor trei zile au un specific maghiar. Cei care sunt curioși să afle ce conține cultura maghiară sau măcar o parte a acestui mozaic sunt invitați să vină în Cetate și să participe la Zilele Culturii Maghiare”, a spus dl. Zatykó.
Conform spuselor organizatorilor, cele trei seri ale evenimentului sunt dedicate concertelor în aer liber, cu artiști consacrați din Ungaria precum Pannonia Allstars Ska Orchestra, Szalóki Ági, Bojtorján și Honey Beast.
De, asemenea, în cadrul evenimentului, se poate urmări în premieră și un spectacol de pictură în nisip. Show-ul se va desfășura sâmbătă seara la scena principală și va fi proiectat pe ecranele amplasate la scenă.
Zilele Culturii Maghiare 2019 se vor desfășura în partea din față a curții principale a Cetății Oradea, unde vor fi amplasate standurile pentru artizani și producători, zona cu mâncare și scena.
Programul evenimentului
Vineri, 23 august
12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő
12:00-18:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare
18:00 Spectacol de țitere: Pendergő citera zenekar
19:00 Concert Szalóki Ági
20:00 Concert Pannonia Allstars Ska Orchestra
Sâmbătă, 24 august
10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare
12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő
17:00 Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes
18:00 Piesă de teatru: Hans Sachs „A Kalmar Kosara, és a A meghott férj” (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar – piesă de teatru care a reprezentat județul Hajdu-Bihar la Teatrul național din Budapesta)
19:00 Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb Néptáncegyüttes
20:00 Concert Bojtorján
21:30 Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)
Duminică, 25 august
10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare
12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő
11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása „A tök és a csikó”
18:00 Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)
20:00 Concert Honey Beast