Pe parcursul anului şcolar 2018 – 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Centrul Județean de Resurse Psihopedagogice Bihor derulează proiectul educativ ,,Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!”, destinat prevenirii fenomenului de bullying* în rândul elevilor de gimnaziu.

Proiectul, desfășurat în 50 de unități școlare gimnaziale din județul Bihor, își propune creşterea gradului de conştientizare a copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi a comunității locale cu privire la efectele negative ale fenomenului de bullying în rândul elevilor și modelarea unor atitudini şi deprinderi de comportament prosocial în rândul acestora.

Pentru a promova mesajul proiectului preventiv, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor i-au invitat să se alăture acestui demers pe baschetbaliștii de la Clubul Sportiv Municipal Oradea (C.S.M. Oradea). De asemenea, s-au alăturat campaniei preventive și magicienii orădeni Eduard și Bianca.

Astfel, în perioada următoare, echipa de baschet CSM Oradea va participa, alături de polițiștii bihoreni, la activități preventive desfășurate în școli, pentru a promova fair-play-ul. De asemenea, sportivii orădeni vor promova mesaje antibulying, prin intermediul unui scurt filmuleț preventiv, realizat de polițiștii de prevenire bihoreni, în care baschetbaliștii orădeni se vor implica direct.

De asemenea, meciul pe care echipa C.S.M. Oradea îl va disputa vineri, 29 martie a.c., începând cu ora 17.15, va fi unul dedicat campaniei ,,Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!”.Sportivii orădeni vor intra pe teren echipați în tricouri dedicate acestui proiect, inscripționate cu sloganul campaniei. Tricourile vor ajunge, ulterior, la copiii din public, însoțite de autografe (anexăm afișul evenimentului).

„Credem că sportul înseamnă respect și colegialitate și dorim să transmitem aceste valori copiilor care visează să ajungă precum baschetbaliștii preferați” este mesajul transmis de reprezentanții clubului sportiv orădean.

Și magicienii Eduard și Bianca vor participa la realizarea filmulețului preventiv care, ulterior, va fi promovat atât în întâlnirile derulate de polițiștii bihoreni în școli, cât și în mass – media. Pornind de la ideea că viața însăși e o magie, magicienii vor demonstra, printr-un joc de magie, simbolic, în fața copiilor pe care îi vor vizita în școli, consecințele pe care le au hărțuirea și agresivitatea verbală asupra sufletului unui copil.

Până în prezent, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de profesori și psihologi, au desfășurat peste 120 de activități preventive în cele 50 de școli din județul Bihor, în care au fost implicați activ peste 4.000 de elevi, profesori și psihologi.

Prin intermediul activităților realizate de-a lungul anului școlar de politiști, profesori, psihologi, alături de copii, se dorește informarea și conștientizarea publicului țintă (minori, părinți, profesori) cu privire la diversele tipuri de violenţă: fizică, verbală și psihologică.  În activitățile interactive desfățurate, polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program au prezentat copiilor tipurile de comportament agresiv, i-au făcut să înțeleagă diferența dintre  fenomenul de bullying și cel de cyberbullying, care reprezintă hărțuirea din mediul online şi le-au prezentat consecințele negative ale fiecăruia.

*

*Bullying-ul – este un cuvânt împrumutat din limba engleză, care reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme: VERBAL – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri; FIZIC – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi; MOBBING – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ; RELAȚIONAL – intimidare, denigrare, izolare, manipulare; CYBERBULLYING – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane; SOCIAL – excludere, insulte cu privire la statutul social.

Fenomenul bullying are trei caracteristici:

  1. Intenționat – agresorul are ca intenție să rănească pe cineva.
  2.  Repetat – aceeași persoană este rănită mereu și mereu.
  3. Dezechilibrul de forţe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Fenomenul bullying începe, de multe ori, ca un joc, însă se transformă într-un abuz, care poate avea efecte foarte grave, un joc în care toți jucătorii au ceva de pierdut!

Dacă te afli în postura de victimă:

– Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult, profesor, părinte sau polițist. Dacă nu vei spune nimănui ce ți se întâmplă, problema ta nu se va rezolva!

– Dacă cineva te-a lovit sau te-a îmbrâncit în mod intenționat, cere ajutorul unui profesor, nu răspunde provocărilor cu violență!

–  Apelează la comunicare, care, de cele mai multe ori, duce la rezolvarea problemelor;

– Nu trebuie să faci lucruri care nu-ţi plac, doar pentru a nu deveni o victimă! Ignoră-l! Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine.

– Distanţează-te de situaţia şi de locul respectiv.