Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a vorbit despre triumful echipei pe care o pregătește în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2018/19. Roș-albaștrii au devenit campioni ai României pentru a 2-a oară consecutiv după 75-66, în Meciul 4 al seriei cu BC CSU Sibiu.

Iată ce a spus tehnicianul roș-albaștrilor la conferința de presă ce a urmat festivității de premiere organizată la Arena Antonio Alexe, în cursul serii de marți (04.06):

“Trăim o bucurie excepțională. Suntem campioni a 3-a oară în ultimii patru ani. Este o performanță de nedescris, la care nu s-ar fi gândit nimeni la începuturile acestui proiect.

Doresc să mulțumesc jucătorilor mei pentru că sunt adevărați campioni și au demonstrat acest lucru. Este ceva ce cu greu se poate imagina. Este ceva deosebit să fii campion de două ori la rând și de trei ori în ultimii patru ani. Este ceva incredibil.

Aș dori să nu-l uităm pe Sean Denison. Mi-aș dori chiar să îi dedicăm această victorie lui pentru că este un băiat excepțional, cu o inimă de aur. Aș vrea să știe că ne-am gândit și m-am gândit la el în aceste momente.

Doresc să mulțumesc tuturor colegilor mei. Mă refer aici la Milan Mitrovic, Marius Marinău, Cristi Dan, Zoran Vranes, Rade Markovic. Pentru că toții au pus umărul la această performanță și vreau să le mulțumesc foarte mult, din tot sufletul meu.

Desigur, vreau să-i mulțumesc președintelui clubului pentru sprijinul pe care mi l-a acordat până să ajungem la acest deznodământ. În special atunci când am trecut prin situații mai grele. Mă bucur că am răsplătit această încredere.

Trebuie să mulțumesc din adâncul inimii tuturor suporterilor. Ne-au purtat spre victorie, pur și simplu. A fost ceva ieșit din comun.

Nu în ultimul rând, vreau să felicit echipa din Sibiu. A fost un oponent extraordinar de puternic. Cea mai atletică echipă cu care am jucat vreodată în viața mea. Glumind puțin, parcă ne-am luptat cu niște mutanți, în cel mai pozitiv sens al cuvântului. Îl felicit pe colegul meu, Dan Fleșeriu, pentru munca depusă. Mulțumesc și fanilor din Sibiu, care s-au dovedit a fi foarte fair play și creează o atmosferă foarte frumoasă.”

Referitor la Meciul 4, antrenorul campioanei a spus:

“A fost un meci cu trofeul pe masă. În care toate apărările au fost la sânge, au fost la limită. S-a văzut că o echipă nu s-a putut desprinde de cealaltă deloc. După 25 minute noi aveam un singur punct. Pentru noi a contat foarte mult să oprim această forță fizică pe care o au cei din echipa sibiană. În prima repriză chiar am reușit acest lucru, mă refer la recuperări. Ceea ce pentru noi a fost fabulos.

Mă bucur că Barnette a luat șansa care i s-a ivit. Cu siguranță este MVP-ul acestui meci. Pe de altă parte, cum bine se știe, noi am construit totul cu foarte mare greutate și absolut toți jucătorii și-au adus aportul de-a lungul playoff-ului. Am avut cel mai greu parcurs posibil în playoff: Pitești, Cluj și Sibiu. Am întâlnit în fiecare fază cel mai greu oponent posibil.

Am reușit să ne adaptăm la fiecare adversar în parte și trebuie să notez că fiecare oponent întâlnit a avut caracteristici complet diferite. A trebuit să jucăm cu totul altfel în fiecare serie. Mă bucur că jucătorii noștri au arătat caracter. Sunt extrem de fericit.”

Rugat să detalieze în ceea ce îl privește pe Sean Barnette, tehnicianul roș-albaștrilor a precizat:

“Chiar dacă Carter nu s-ar fi accidentat, planul meu l-a inclus pe Barnette la Meciul 4. Nu știu dacă aș fi ales să joc fără Carter în condițiile în care toți erau sănătoși. Planul meu era făcut.

Aș vrea să adaug faptul că Barnette a suferit o accidentare musculară chiar înaintea plecării la Sibiu, pentru startul finalei. Dacă el ar fi fost sănătos, cu siguranță ar fi jucat în toată seria cu Sibiu. De altfel cu acest scop a fost readus la Oradea. El are capacitatea de a se lupta de la egal la egal cu atleticii jucători sibieni.

În Meciul 4 a fost indiscutabil MVP. Însă de-a lungul celor 11 meciuri jucate în playoff, fiecare jucător și-a adus aportul. Nu știu cu cine să încep pentru a exeplifica în acest sens. Toți jucătorii au un merit ieșit din comun pentru această performanță. Ar fi incorect să tragem concluzii după un singur meci sau să rămânem doar cu impresia ultimului meci.”

În concluzie, Achim a spus:

“Această echipă este mare pentru că a avut atâtea impedimente și atâtea probleme de-a lungul sezonului. L-am pierdut pe Barnette și apoi pe Denison. Ei au fost înlocuiți de doi jucători. A plecat Kariniauskas și a venit Zekovic. Apoi au plecat Denison și Ginyard, însă pe rând au venit Markovic, Carter și a revenit Barnette. Am fost nevoiți să ne adaptăm și să ne readaptăm. În pofida acestor probleme am devenit campioni. Este ceva ieșit din comun. Acest titlu a fost mult mai greu de obținut decât precedentul. Clar.”