CSM CSU Oradea și-a apărat cu succes titlul de campioană a României. Roș-albaștrii au închis seria finală, disputată în compania lui BC CSU Sibiu după patru meciuri. Ultimul joc al sezonului 2018/19 în România s-a încheiat cu scorul de 75-66. Partida a avut loc la Arena Antonio Alexe într-o atmosferă de excepție.

Echipa orădeană a început meciul în formula consacrată. Roș-albaștrii au marcat primele puncte ale partidei, însă formația din Sibiu a reacționat, trecând la conducere și menținându-se în avantaj pe aproape întreg parcursul primului sfert. Oaspeții au avut din nou o prezență bună la recuperare ofensivă. Muhamed Pasalic a marcat de pe semicerc la ultima acțiune ofensivă a CSM-ului egalând situația la 15.

Sean Barnette a înscris șase puncte în debutul secvenței a 2-a și a avut o contribuție consistentă în apărare, respectiv la recuperare. De altfel gazdele au preluat conducerea în debutul acestei perioade de joc. El a avut un impact pozitiv asupra întregii echipe, CSM-ul găsint soluții să echilibreze lupta la recuperare. Precizia la finalizare a lăsat mult de dorit, Oradea având 15% la trei puncte, respectiv 60% la linia de pedeapsă după 20 minute de joc efectiv. Același Pasalic a înscris ultimul punct al reprizei, scorul după 20 minute de joc fiind de 30-27.

Repriza secundă a demarat spectaculos, ambele echipe marcând cu generozitate pe tot parcursul celui de-al 3-lea sfert. S-au consemnat mai multe situații de egalitate, însă Oradea nu a fost condusă nicio clipă. Echilibrul s-a păstrat în permanență, cel mai mare ecart consemnat în sfertul al 3-lea fiind de nouă puncte. Oaspeții au redus din deficit, scorul la intrarea în secvența decisivă fiind de 57-50.

Sibienii s-au apropiat la patru puncte în debutul sfertului decisiv, reușind din nou să se impună la recuperare. În schimb, Oradea a găsit soluții să marcheze din spațiul de trei secunde, în timp de jucătorii echipei. În pofida impreciziei de pe semicerc, Oradea a avut resurse să se mențină în avantaj. Nivelul defensiv a fost impresionant, lucru demonstrat și de faptul că trei jucători au fost descalificați, un al 4-lea fiind la un pas de eliminare. Finalul a declanșat hora bucuriei, atât pe parchet, cât și în tribune.

Sean Barnette a totalizat 18 puncte, 6 recuperări, Giordan Watson a adăugat 15 puncte, 4 recuperări, 4 pase decisive, Dragan Zekovic a terminat cu 13 puncte, iar Arturas Valeika a terminat cu 11 puncte pentru CSM CSU Oradea. În replică, Monyea Pratt a totalizat 15 puncte, 7 recuperări, iar Justas Tamulis a terminat cu 12 puncte pentru CSU Sibiu.

CSM CSU Oradea a câștigat seria cu scorul general de 3-1 și a devenit campioană națională pentru a 3-a oară în istorie, respectiv a 2-a oară consecutiv.