Apropierea iernii și spaima de facturile uriașe îi fac pe mulți români să caute soluții de a se încălzi cu un consum cât mic de energie. Unele dintre soluțiile propuse au fost brevetate în perioada comunistă, când părinții și buncii au perfecționat tot felul de metode improvizate.
O haină în plus. Este metoda cel mai des invocată cât se face o comparație cu perioada comunistă și se dovedește în continuare la fel de eficientă. În cazul unor temperaturi de iarnă, se poate aplica și varianta o pătură sau o plapumă în plus.
Acoperirea suprafețelor prin care se pierde multă căldură Ferestrele și ușile cu geamuri mari au marele avantaj că oferă multă lumină în casă, dar pe timpul sezonului rece se pot dovedi o cale pentru pierderea căldurii din interior. Așadar, draperiile groase pot ajuta la reducerea schimbului termic cu exteriorul, mai ales că ziua este foarte scurtă, deci dezavantajul reducerii iluminatului natural nu este atât de mare.
Folosiți căldura de la bucătărie. Dacă tot gătiți, deschideți ușa bucătăriei pentru ca o parte din căldura să ajungă și în celelalte încăperi. Sigur, riscule este ca mirosuri mai puțin plăcute pentru o cameră să migreze odată cu căldura.
Minisoba de apartament Un ghiveci de teracotă sau chiar de lut se poate transforma ușor înr-o sobiță. Puneți-l cu gura în jos, cu marginile pe 2 cărămizi sau alt material rezistent la flacără și căldură, iar sub aprindeți una sau mai multe lumânări. În câteva minute, ghiveciul se va încinge și va emana o căldură plăcută, iar seara poate crea și impresia unui șemineu. Partea bună este că există și în comerț astfel de dispozitive, care vă pot servi măcar ca sursă de inspirație pentru un proiect propriu.