Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, joi, 18 august, să respingă contestația depusă de firma EcoBihor în legătură cu procedura de licitație pentru operarea Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea, a anunțat Consiliul Județean Bihor.

 

Potrivit administrației județene, stația TMB a fost finalizată în 2017, dar nu a putut fi pusă până acum în funcțiune deoarece două licitații anterioare au fost anulate. În data de 18 iulie 2022, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câștigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitație, a depus o contestație în instanță pentru suspendarea contractului și a procedurii de licitație.

Acum, firma desemnată câștigătoare, SC Girexim Universal SA, va începe efectiv operarea stației. 

„Prin punerea în funcțiune a acesteia, cantitatea de deșeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deșeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat, la groapa de gunoi, doar ce rămâne”, a declarat Mircea Mălan, președinte al A.D.I. Ecolect Group și vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.

Aici vor fi tratate deșeurile reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai. Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către (A.D.I.) Ecolect Group, iar A.D.I. Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.

Sursa: Realitatea de Bihor