Primăria Municipiului Oradea a anunțat derularea unui concurs deschis de soluții pentru achiziția serviciilor de Amplasare a statuilor Episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu în Piața Unirii, în fața Bisericii cu Lună, respectiv în fața Catedralei Sf. Nicolae, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț.

Valoarea totală estimată a contractului de prestări servicii de proiectare, executare și livrare lucrări de artă, inclusiv montaj și lucrări de executare postament (dacă este cazul) și iluminat nocturn este de 838.800 lei (fără TVA), termenul de execuție fiind 30.03.2019.

Cei interesați pot depune oferte în Sala Ghișeelor din sediul Primăriei Municipiului Oradea, până la data de 20.11.2018, ora 10:00.

Descrierea principalelor caracteristici ale proiectului, criteriile minime de calificare, ansamblul cerințelor pe baza cărora concurenții trebuie să prezinte proiectele, criteriile care urmează să fie aplicate la evaluarea proiectelor, precum și alte informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul www.oradea.ro – anunț concurs soluții nr. 427.679 din data de 31.10.2018.

Cele două statui vor fi amplasate în Piața Unirii în cursul anului viitor.

De asemenea, statuia lui Iuliu Maniu a parcurs toate procedurile legale și a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public, în această perioadă fiind în desfășurare turnarea ei. Statuia va fi amplasată în perimetrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și al Catedralei, odată cu realizarea extinderii zonei pietonale din Piața Unirii.

Statuia celui mai important arhitect orădean, Rimanóczy Kálmán Jr., va fi amplasată la intrarea pe pietonala dinspre magazinul Crișul în zona Bisericii Romano-Catolice Olosig, iar statuia primarului Rimler Károly urmează să fie amplasată în perimetrul primăriei în cursul anului 2019 sau 2020.

„Credem că cele două măsuri complementare, cea prin care prin montarea unor statui, a unor monumente de for public, respectăm memoria unor oameni care au făcut lucruri importante pentru România sau pentru comunitatea orădeană, indiferent de epocile istorice în care au activat sau de guvernările care au fost și, pe de altă parte, realizarea de proiecte importante în acești ani pentru viitorul Oradiei, sunt două măsuri care vin să întregească acest an al Centenarului, un an în care ne respectăm oamenii care au făcut lucruri importante pentru țară și pentru orașul nostru. Este desigur și un an în care trebuie să ne gândim și la viitor și este un semn de respect ca, atunci când ești pe o funcție publică în anul Centenarului, să încerci să-ți faci datoria în vremurile tale, ca o formă de respect pentru cetățeni și pentru viitorul orașului nostru”, a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinței de presă de luni, 5 noiembrie.