Începând cu 2019, verificarea achizițiilor publice din cadrul proiectelelor europene, realizate prin SEAP de autoritățile publice locale nu se mai face, centralizat, la Autoritatea Națională de Achiziții Publice ci la fiecare minister care gestionează aceste fonduri.

Măsura a fost cuprinsă în Ordonanța de modificare a Codului Fiscal. Dar având în vedere că nu a existat o dezbatere publică transparentă, nu a fost comunicată public și nici măcar discutată cu autoritățile de management, această măsură nu a fost cunoscută. Astfel, modificarea s-a realizat fără nicio pregătire prealabilă, așa că în prezent, ministerele nu au infrastructura necesară pentru a realiza aceste verificări.

Primarul liberal din Oradea solicită Guvernului să facă aceste modificări operaționale pentru că altfel pierderile vor fi foarte mari pentru toate autoritățile locale din România.

„Am luat legătura cu autoritățile de management de pe lângă ministere care au spus că nu au oameni și infrastructura pregatită… Suntem, practic, blocați și este întârziată prin această măsură tembelă, nepregatită, achiziția proiectelor pe fonduri„, a declarat Ilie Bolojan într-o conferință de presă completând că „Problemele nu vor fi rezolvate foarte ușor pentru că Autoritățile de management nu sunt autorzare să facă aceste verificări ex-ante deci vor trebui să își obțină și această acreditare de la Comisia Europeană.”

Conferință de presă

Conferința de presă a primarului Ilie Bolojan privind proiecte de infrastructură care urmează să fie demarate în cursul anului viitor.

Publicată de Primăria Oradea pe Luni, 28 ianuarie 2019