Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone. În cadrul acestui amplu program de regenerare urbană, Primăria Oradea a început reconfigurarea zonei de pe strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură).
Săptămâna trecută, Primăria Oradea a dat ordinul de începere la contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL, privind execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Coridorul verde din strada Barcăului”.
Detalii legate de această investiție au fost prezentate de către viceprimarul Birta Florin, în cadrul unei conferințe de presă pe strada Barcăului, unde au început deja lucrările la viitorul parc.
„O suprafață de aproximativ 3,8 ha va fi transformată dintr-o zonă abandonată și neîngrijită într-un parc frumos pentru această zonă, în care toți cei care locuiesc aici vor avea o zonă de liniște și relaxare. Este un proiect care va include trei zone, pentru că această suprafață de 3,8 de ha este împărțită în trei de accese și legături printre drumuri. Momentan se lucrează în zona A, primele lucrări sunt cele de coborâre a nivelului la cota la care va fi parcul, adică la nivelul bordurii, pentru că au fost diferențe în medie și de 1 metru față de viitorul nivel al parcului, plus au fost tot feluri de betoane și pietriș care au fost depozitate aici și care trebuie curățate pentru a aduce terenul în stadiul în care se poate lucra efectiv.
În ceea ce privește viitorul parc, în cadrul parcului va fi teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști. Deoarece nu am reușit să-l includem în cadrul acestui proiect, lucrăm acum să realizăm în primăvară și o pistă de alergare din tartan precum în parcul Brătianu”, a menționat viceprimarul Birta.
Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.
De asemenea, Primăria Oradea derulează în prezent și alte proiecte care vizează regenerarea urbană.
Alte trei parcuri regenerate din fonduri europene în Oradea
Conform spuselor viceprimarului, administrația locală are în plan construirea și a altor parcuri în Oradea, o parte dintre contracte sunt deja semnate, iar pentru altele se așteaptă semnarea lor.
Este vorba despre parcul Veteranilor, unde este deja semnat contractul de finanțare, este adjudecată licitația și se pregătește finalizarea proiectului, un alt parc se va realiza în cartierul Grigorescu, pentru care proiectul se află în stadiu avansat, și mai sunt parcurile din strada Soarelui și Ion Bogdan.
„Toate acestea se realizează în cadrul aceleiași cereri de finanțare, iar inclusiv cu cel de pe Barcăului însumează aproximativ 12 ha de noi spații verzi. Pentru că aceste fonduri europene se dau pentru reconversia anumitor zone, dacă administrația locală ar dori să modernizeze un parc existent din municipiul Oradea și care necesită modernizare, proiectul depus nu ar fi eligibil din aceste fonduri.
În cursul anului viitor toate aceste lucrări, parcul Veteranilor și cele de pe strada Soarelui și Ion Bogdan, vor fi cel puțin începute sau chiar finalizate mare parte din ele, iar asta înseamnă că Oradea va câștiga peste 12 de hectare de spații verzi noi și o investiție de aproximativ de 32 de milioane de lei din fonduri europene, investite în noi spații verzi”, a anunțat viceprimarul Birta.