În cadrul unui comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică Bihor avertizează în privința pericolului pe care îl reprezintă în această perioadă a anului îmbolnăvirea cu virusul West Nile. Condițiile meteo din această perioadă, ploi urmate de încălzire accentuată și inundații, sunt propice pentru înmulțirea țânțarilor potențiali purtători de viruși.
În judeţul Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, totuşi
este necesară aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei.
Iată indicațiile transmise de către DSP Bihor:
La nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane.
La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prinprotecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin:
– evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
– utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),
– desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şîndepărtarea recipientelor cu apă
stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va
schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându se stagnarea acesteia.