Primăria Municipiului Timișoara a fost sâmbătă, 12 ianuarie, gazda celei de-a doua întâlniri de lucru a Alianței Vestului. Întâlnirea informală s-a axat pe două teme de discuție: oportunitățile de colaborare ale celor patru orașe din cadrul AVE prin prisma agendelor culturale, în contextul pregătirii pentru susținerea titulaturii Timișoarei de Capitală Culturală Europeană în 2021, respectiv pregătirile tehnice pentru definitivarea statulului și a modului de funcționare a Alianței Vestului.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Primăriilor Municipiilor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, precum și reprezentanți de la Centre culturale din Arad și Cluj-Napoca, Asociația Timișoara 2021 și Zona Metropolitană Oradea.

În prima parte, întâlnirea a fost condusă de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar discuțiile au fost concentrate pe posibilele colaborări în domeniul cultural. Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021, a prezentat succint programul cultural și propunerile de activități viitoare.

În cadrul Alianței Vestului, au fost identificate câteva posibilități de colaborare imediate în domeniul cultural: posibilitatea ca primăriile orașelor Arad, Oradea și Cluj-Napoca să devină membre în Asociația TM2021 și apoi membre în cadrul Forumului Reprezentanților Regionali – un grup de consiliere, compus din reprezentanți ai orașelor partenere din regiune, care lucrează în colaborare cu Consiliul Director; pagini dedicate evenimentelor culturale din celelalte trei orașe AVE, publicate în următoarea ediție a ziarului ”Știri21”; prezența reprezentanților orașelor AVE la discuțiile viitoare cu privire la provocările întâmpinate de operatorii culturali (legislație, politici de finanțare etc.); corelarea agendelor culturale din cele patru orașe, pentru ca cei interesați să poată beneficia de un program turistic amplu; promovarea evenimentelor din orașele membre AVE în fiecare dintre celelalte orașe prin reciprocitate pe toate canalele (mass-media, outdoor etc.) pentru stimularea turismului intraregional; posibilitatea asigurării unor modalități de transport pentru participarea la evenimente; posibilitatea organizării unui eveniment cultural comun, cu participarea instituțiilor culturale din cele 4 orașe în sistem itinerant; schimburi de rezidențe artistice; creșterea capacității sectoarelor culturale și promovarea antreprenoriatului cultural, precum și crearea unui circuit de voluntariat între orașe; promovarea evenimentelor culturale din fiecare oraș pe site-ul aliantavestului.ro și în social media.

Al doilea modul al întâlnirii, moderat de viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, a fost rezervat discuțiilor despre definitivarea formei statutului, actului constitutiv și a stabilirii entității juridice în care se va constitui Alianța Vestului, sub forma unei asociații de dezvoltare inter-comunitară. S-au definitivat obiectivele generale și specifice, precum și structura funcțională. Acest demers va fi finalizat în următoarele trei luni.

Următoarea întâlnire de lucru a Alianței Vestului va avea loc la Cluj-Napoca, până la finele lunii ianuarie, tema principală a acestei întâlniri fiind digitalizarea.