Aceasta urmează a fi amenajată până în luna mai, de către Xterra Oradea în colaborare cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), în Munţii Pădurea Craiului, rutele urmând să se realizeze cu marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză în defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia.

Preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş, consideră că proiectul este unul necesar întrucât potenţialul pe care Pădurea Craiului îl are pentru alergare montană nu este suficient exploatat. „Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului prin practicarea alergării montane, un sport care poate fi adaptat atât pentru turiştii cu experienţă, cât şi pentru începători. Pe teritoriul sitului se găsesc platouri carstice, văi adânci, o reţea densă de drumuri de pământ, macadam, poteci şi trasee, excelente pentru alergare montană”, spune Paul Iacobaş.

Iniţiativa, ce are un buget de 23.200 lei, este o activitate realizată în cadrul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de către CAPDD Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, un program comun al Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.

În cadrul proiectului se vor proiecta şi cartografia în teren cinci trasee de alergare montană, vor fi tipărite hărţi ale celor cinci rute, se va realiza o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu dar și fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora.

„Cele cinci trasee, având diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiune Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri”, explică István Szokolszki, preşedintele Xterra Oradea.