Inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit marți, în satul de vacanță Boga, la nici 200m de două imobile, un adăpost de braconaj.

În urma unei sesizări înregistrate la GNM CJ Bihor cu privire la amenajarea unui loc pentru pândă în vederea desfăşurării de activităţi de vânătoare, în data de 26.05.2020 o echipă de comisari împreună cu rangeri din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, au efectuat un control control în perimetrul Parcului Natural Apuseni şi a siturilor de importanţă comunitară ROSCI 0002 Apuseni şi ROSPA 0081 Munţii Apuseni Vlădeasa, în prezenţa pazniculului de vânătoare al Fondului Cinegetic nr. 63 Pietroasa, gestionat de Universitatea din Oradea.
Cu ocazia deplasării în teren se constată că aspectele sesizăii se confirmă. La nici 200 metri de 2 imobile din satul de vacanţă Boga, pe versantul drept aferent cursului de apă Valea Boga, se constată existenţa unei construcţii noi (bancă de lemn cu spătar, prevăzută cu acoperiş şi două paravane faţă/spate din lemn cu plasă din material plastic de culoare verde). Sub banca mai sus menţionată, a fost găsit un scaun pliant de tip vânătoresc/pescăresc de culoare verde nou. La cca 30 m de această construcţie, într-o poiană inclusă în fond forestier, se constată existenţa unor coceni de porumb (ştiuleţi fără boabe) pe o suprafaţă de cca 4 mp şi o suprafaţă de cca. 3 mp în imediata vecinătate, complet dezgolită de vegetaţie.
Ca urmare a discuţiilor purtate la faţa locului cu reprezentantul gestionarului Fondului de Vânătoare şi a APN Apuseni, reiese faptul că atât construcţia cât şi locul unde au fost găsiţi cocenii (posibil loc de hrănire), pot fi folosite la o eventuală activitate de braconaj, aşa cum se menţionează în sesizare (între construcţie şi acest punct de hrănire, nefiind nici un obstacol).
Reprezentantul gestionarului fondului de vânătoare declară că această construcţie nu a fost autorizată şi nici folosită de către personalul cu atribuţii pe linie de vânătoare. Deasemenea nici APN Apuseni RA nu a autorizat construirea sau utilizarea acestei construcţii.
Aspectele descrise mai sus contravin prevedrerilor art. 52 litera i din OUG 57 /2007 actualizată, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi având în vedere încadrearea faptei, GNM CJ Bihor va transmite Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Sesizarea Penală.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine