În data de 13 februarie a.c., între orele 15.05 -20.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sânnicolau Român, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un hambar din localitatea Berechiu, comuna Sânnicolau Român.

Pagubele înregistrate ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător, au constat în circa 1550 baloți de lucernă și paie.

Tot miercuri, în jurul orei 21.40, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit la un eveniment similar produs la un hambar din cadrul unei gospodării situate în localitatea Miheleu, comuna Lăzăreni.

Pompierii militari au acționat timp de aproximativ 5 ore și 20 de minute pentru localizarea și lichidarea incendiului, protecția clădirii aflate în apropiere și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la locuința situată în imediata proximitate a focarelor de incendiu.

Cercetările preliminare efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat în mod intenţionat de către o persoană a cărei identitate urmează a fi stabilită de organele abilitate . Au ars aproximativ șase tone de fân.

În cursul nopții de miercuri spre joi, 14 februarie a.c., în jurul orei 23.40, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință din Santăul Mic, comuna Borș, la fața locului fiind mobilizate de urgență echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, arderea era generalizată la nivelul acoperișului, existând pericolul extinderii flăcărilor violente la întreaga casă.

Pompierii militari au acționat, timp de aproximativ o oră și 40 de minute, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, rămânând în continuare la fața locului până la ora 02.20, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

În urma producerii incendiului a ars acoperișul casei și s-a deteriorat mansarda.

Echipajele de pompieri au reușit să împiedice propagarea flăcărilor, salvând încăperile de la parterul locuinței.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

În aceeași noapte, în jurul orei 01.15, pompierii Stației Ștei au stins un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe situate pe strada Independenței din localitate, eveniment provocat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine. Nu s-au înregistrat pagube.

Din fericire, în urma producerii celor patru evenimente, nu au existat persoane rănite.